Leeftijd:

0-18 jaar

Categorie:

Gezondheid

Trefwoorden:

ogen, beeldscherm

Onlangs heb ik vanuit de GGD op een basisschool een themabijeenkomst verzorgd over "Opvoeden in het digitale tijdperk". Een ouder noemde als aanvulling op de risico's die ik schetste: "te veel focus van de ogen op het beeldscherm." En dat ze met haar kinderen soms afspreekt om ze in de auto in de verte te laten staren omdat de ogen (oogspier) het nodig zouden hebben te ontspannen. Ik weet hier inhoudelijk niets van. Heeft deze moeder het juist? Wat zou een advies hieromtrent kunnen zijn?

Het antwoord van de deskundige

Sommige medisch-specialisten gaan wel eens in op de fysieke aspecten van beeldschermgebruik, maar wetenschappelijke evidentie voor het punt van deze moeder is er - voor zover wij weten - niet. Alleen als kinderen extreem veel, en/of van heel dichtbij, beeldschermen gebruiken, en mogelijk wanneer het gaat om kinderen die al een oogafwijking hebben, zou er misschien een probleem kunnen ontstaan. Maar zolang kinderen op een dag genoeg andere dingen doen, krijgt het oog voldoende variatie in opdrachten voor spieren en zenuwen om zich gezond te ontwikkelen. Daar hoef je echt geen speciale oefeningen voor te doen. Het advies is dus: niet te lang achter elkaar achter het beeldscherm, en niet van extreem dichtbij erop kijken.

Naschrift

Op 22 mei 2014 verscheen een artikel in Medisch Contact dat wat zorgelijker klinkt. Dat artikel verandert echter niets aan het bovenstaande antwoord. Er kúnnen klachten optreden zoals vermoeide of branderige ogen, hoofdpijn en wazig zien (het zogenaamde ‘Computer Vision Syndrome’ (CVS)) maar het desbetreffende onderzoek had betrekking op volwassenen. De kans dat CVS bij kinderen optreedt is minimaal, omdat kinderen veel actiever omgaan met beeldschermen dan volwassenen. Over het kijken in de verte om de oogspieren te trainen zegt het artikel ook niets. Waar het artikel wél iets over zegt, is de relatie tussen langdurig computergebruik en overgewicht (bij kinderen). Maar dat is een heel ander verhaal, dat los staat van de oogproblematiek. Evenals de verhoogde vermoeidheid bij veel tv-kijken, gamen, of internetten. Dat is gewoon het gevolg van te weinig slaap.

U kunt hieronder reageren op het artikel of u kunt zelf een vraag stellen aan een deskundige. Lees voor het stellen van een vraag ons privacystatement.

Reageer