Leeftijd:

13-16 jaar

Trefwoorden:

social media, instagram

Onze dochter van 14 jaar zit al een tijd met veel plezier op Instagram. Maar gisteravond was er paniek... haar account bleek gehackt!

Ze vroeg zich af waarom dit gedaan zou kunnen zijn. Ons antwoord: "grapje". Maar zij vond het geen leuk grapje. Ze wilde gewoon haar account terug.

Er verschenen verschrikkelijke opmerkingen op haar Instagram-account, zoals: "Hoer!" Wij hebben haar toen laten melden: "Veel plezier met mijn account", en we hebben met haar afgesproken dat zij hier geen aandacht meer aan zou besteden.

Mijn vraag: hoe kon dit gebeuren, dat haar account werd gehackt? Nu kan ze nu niet meer bij haar foto's, maar de hacker wel. Moeten wij hier aangifte van doen?

Het antwoord van de deskundige

Wat vervelend, dat het account van uw dochter gehackt is! Maar ze kan er wel veel van leren...

Hieronder zullen we uitleggen wat er gebeurd kan zijn. En hoe ze dit probleem in de toekomst kan voorkomen. Ook zullen we uw vraag beantwoorden of het zin heeft om aangifte te doen. En hoe je het gehackte Instagram-account afsluit natuurlijk.

Hoe werkt hacken?

U vroeg hoe het gebeurd zou kunnen zijn. Het basisprincipe is dat iemand haar Instagram-wachtwoord geweten heeft, of achterhaald moet hebben. Dat kan op allerlei manieren.

Bijvoorbeeld:

  • iemand kan het wachtwoord ontfutseld hebben met een smoes. (Zoals: "Mag ik even je wachtwoord? Dan kan ik dit of dat even voordoen")
  • of iemand kan het wachtwoord geraden hebben omdat het heel makkelijk of voor de hand liggend is. (Zoals: 0000, of 12345, of de naam van haar hond.)
  • of iemand kan haar wachtwoord hergebruikt hebben, als ze dat wachtwoord ook in andere situaties gebruikt heeft. (Bijvoorbeeld door mee te kijken toen ze inlogde op een PC van school.);
  • of iemand kan een kraakprogramma hebben gebruikt, waarmee je wachtwoorden kunt achterhalen op basis van een ingebouwde woordenlijst met veel gebruikte wachtwoorden (of op basis van 'brute force', dus door alle denkbare combinaties van cijfers en letters uit te proberen).

Voor meer informatie hierover, zie: Sterk wachtwoord instellen; zo kies je een veilig wachtwoord.

Foto's en volgers

Heel goed, dat u uw dochter aanraadde om het maar te laten voor wat het is, en er verder geen aandacht aan te besteden. Hopelijk dat ze hiermee geholpen is om eroverheen te komen...

Maar voor een 14-jarige kan het wel heel moeilijk zijn natuurlijk. Ze heeft immers iets opgebouwd. Met foto's én volgers.

Is het inderdaad zo dat ze nu niet meer bij haar foto's kan? Dus dat ze echt alleen maar in Instagram stonden, en niet nog elders op haar telefoon of op een harde schijf? Dan is dat ook een belangrijke les. Namelijk om foto's eerst met de camera-app van je telefoon te maken (en te backuppen naar een cloud-dienst) en dan pas te gebruiken in Instagram. Zodat je altijd reserve-kopieën hebt als er iets mis gaat.

Los van de verloren foto's zal het voor uw dochter ook heel pijnlijk zijn dat ze haar community (volgers) is kwijtgeraakt. Tieners weten inmiddels dat zo'n groep heel waardevol kan zijn. Ook financieel. Als je veel volgers hebt, kun je daar geld (of producten in natura) mee verdienen, en veel jongeren dromen daarvan: om influencer te zijn op Instagram. U zei er verder niets over, maar het kan zijn dat uw dochter deze ambitie ook had (of nog steeds heeft).

Aangifte doen?

Dan de vraag of u aangifte moet doen bij de politie. Dat kan, maar het heeft niet zoveel zin. Je krijgt er je account, je foto's en je community niet mee terug. Er is weliswaar een strafbaar feit gepleegd, namelijk identiteitsdiefstal, maar de politie kan daar verder weinig mee. (Tenzij uw dochter weet wie het gedaan heeft, en jullie die persoon een straf gunnen.)

Eventueel kunt u met uw dochter overleggen of zij zélf aangifte wil doen. Dat kan in ieder geval nuttig zijn om ervaring op te doen met de procedure. Dus aangifte doen als leermoment.

Account opheffen

U vertelde dat uw dochter niet meer bij haar foto's kan. Dat betekent dat de hacker het wachtwoord gewijzigd heeft. Daardoor kan ze ook niet meer zelf haar account opheffen. In dat soort gevallen kun je vragen aan Instagram om dat te doen. Stel de aanvraag samen op, zodat uw dochter ook daar weer van leert.

Het melden van de hack, met het verzoek om het oude account op te heffen, kan via deze Instagram-pagina: Schending van onze communityrichtlijnen rapporteren.

Instagram is onderdeel van Facebook, en laat zich erop voorstaan dat ze goed handelen in dit soort gevallen. Laat het ons weten als het niet goed gaat!

Meer informatie

Zie: Tips voor ouders.

Succes!

U kunt hieronder reageren op het artikel of u kunt zelf een vraag stellen aan een deskundige. Lees voor het stellen van een vraag ons privacystatement.

Reageer