Leeftijd:

10-12 jaar

Categorie:

Geschiktheid

MIjn zoon is 9 en mijn dochter is 13. Mijn dochter wil graag 'Goede tijden slechte tijden' kijken maar ik vind zelf dat dat voor mijn zoon nog niet geschikt is omdat daar erotiek, intriges en overspel in voorkomen. Is dat een juist uitgangspunt of wordt dit programma door kinderen in de leeftijd van 9 (bijna 10) jaar regelmatig bekeken? Ook worstel ik nogal met de tijd die kinderen achter een beeldscherm zitten. Zou u kunnen aangeven wat een gemiddelde tijd per dag is voor een kind van zeg 10 en een kind van 13?

Het antwoord van de deskundige

Bij twijfel kunt u altijd even kijken bij de Kijkwijzer. Daar vindt u twee vermeldingen voor GTST:

  • De avonduitzending (van 20 uur) is geclassificeerd voor 12 jaar. Dat betekent: mogelijk schadelijk voor kinderen jonger dan 12. Deze classificatie is gebaseerd op de aspecten geweld, angst, grof taalgebruik en discriminatie. (Dus niet voor seks.)
  • De ochtendherhaling (van 11 uur) is wat gekuist, en geclassificeerd voor 9 jaar.

Populair

GTST is zeer populair bij kinderen van 10-12 jaar, vooral meisjes. (Hoewel SpangaS de laatste jaren wel wat jonge kijkers heeft weggenomen.) De kans dat zij de gekuiste ochtend-uitzending zien, is niet groot. Dan zitten ze immers op school. Kennelijk tillen veel ouders dus niet zo zwaar aan die classificatie. Of ze zijn er niet van op de hoogte, dat kan ook. Als u de classificatie wél serieus wilt nemen, dan kunt u uw zoon gewoon verbieden om naar de avonduitzending te kijken. Mocht dat om wat voor reden dan ook problematisch of onhaalbaar zijn, dan is het goed om zelf mee te kijken, en af en toe commentaar te geven op datgene wat er te zien is, of om te vragen wat uw zoon ervan vindt als er bijvoorbeeld gescholden of gediscrimineerd wordt. Ook kunt u bijvoorbeeld uitleggen hoe u zelf tegenover zaken als overspel staat.

Beeldschermtijd

Voor het antwoord op uw tweede vraag verwijzen we u graag naar een artikel dat wij daar eerder over publiceerden. Zie: Hoe lang mogen kinderen tv-kijken?

Succes gewenst!

U kunt hieronder reageren op het artikel of u kunt zelf een vraag stellen aan een deskundige. Lees voor het stellen van een vraag ons privacystatement.

Reageer