Er wordt vaak gezegd dat computers en internet schadelijk zijn voor jonge kinderen. Is dat zo?

Het antwoord van de deskundige

Inderdaad hoor je de laatste tijd steeds vaker – met name Amerikaanse – deskundigen zeggen dat baby’s en kinderen tot 2 jaar helemaal niet moeten worden blootgesteld aan televisie of internet, omdat ze daarmee kostbare tijd zouden verspillen waarin ze moeten leren van contact met de wereld en de mensen om hen heen. Er is echter nog nooit overtuigend aangetoond dat internet (of televisie) daadwerkelijk slecht is voor jonge kinderen. Maar ook niet dat het goed is, trouwens. Het is dus belangrijk vooral je gezonde verstand te gebruiken. Dan betekent dat je kinderen niet te lang voor een beeldscherm moeten laten zitten, omdat het een eenzijdige vorm van concentratie is. En als je dan bedenkt dat heel jonge kinderen juist nog moeten leren om al hun zintuigen te ontwikkelen, dan ligt het voor de hand om de beeldschermtijd te beperken: de televisie of computer doet niet zo veel voor de zintuiglijke ontwikkeling.

In sommige gezinnen staat de tv en/of de computer de hele dag aan. Dat is niet goed, omdat het de aandacht van jonge kinderen helemaal wegzuigt van andere dingen. Zo moet het dus niet. Maar wanneer je het voor kinderen tot 2 jaar beperkt tot samen 5 minuten per dag tv-kijken naar een baby-programma (Tiktak, Teletubbies) en een paar keer per week genieten van leuke websites als Nijntje.nl of het Zandkasteel, dan is er natuurlijk niets aan de hand. Houd het voor peuters en kleuters (tot 6 jaar) bij maximaal 10 minuten per dag en kijk en surf altijd samen. Pas als ze kunnen lezen en schrijven, kunnen ze soms alleen en ook wat langer aan de slag. Tot slot: sommige inhoud kan natuurlijk wel schadelijk zijn. Daarom hebben we voor televisie de Kijkwijzer, maar voor internet is dat er niet. De kinderbrowser MyBee bestaat helaas niet meer (vanaf 15 december 2017). Het beste kun je dus een eigen verzameling van geschikte sites maken.

U kunt hieronder reageren op het artikel of u kunt zelf een vraag stellen aan een deskundige. Lees voor het stellen van een vraag ons privacystatement.

Reageer