Leeftijd:

13-16 jaar

Categorie:

Gamen , Sociale media , Overig

Mijn zoon van 16 streamt. Vooral Fortnite en Fifa. Hij heeft inmiddels 300 volgers en als hij streamt heeft hij ongeveer 5 à 10 kijkers. Die kunnen ook donaties geven.

Hij wil nu een webcam kopen, waarbij hij met zijn gezicht en zijn handen in beeld is tijdens het streamen. Wat zijn de risico's daarvan?

Het antwoord van de deskundige

Er zijn inderdaad risico's, maar als je het verstandig aanpakt is het vooral gewoon leuk. Hieronder eerst iets meer over het streamen zelf, en de kwestie van het doneren. Daarna de webcam-risico's, en hoe je ze kunt vermijden.

Streamen (en kijken naar streams) is inmiddels een populaire bezigheid voor jongeren. Het heeft iets van een voetbalwedstrijd: het is leuk om zelf te voetballen (met publiek), én leuk om anderen een spel te zien spelen waar je interesse in hebt, de spanning te ondergaan, en mee te leven met de gebeurtenissen. Het zien van de verhitte hoofden van de spelers kan de emotionele belevenis (van de kijkers) nog verder verhogen.

Kijken en doneren

Wat het kijken naar streams betreft, is het voor ouders (van kijkende kinderen) belangrijk om te weten waar hun kinderen eigenlijk naar kijken. Omdat het voor jonge kinderen schadelijk kan zijn om games te zien die niet geschikt zijn voor hun leeftijd. En vooral ook om ze uit te leggen dat doneren aan streamers niet verstandig is.

Streamers geven vaak extra aandacht aan hun donateurs door hun naam te noemen, en ze persoonlijk te bedanken. Voor donerende kinderen voelt dit alsof ze heel belangrijk zijn. Maar ze moeten wel leren (van hun ouders) dat ze eigenlijk niets anders doen dan aandacht kopen. Dat is op zich al dubieus, maar daarnaast moeten ze ook weten dat het je echt niet populair of belangrijk maakt als je naam genoemd wordt in een stream. (Voor veel kinderen is dit in eerste instantie onbegrijpelijk, maar ze moeten het wel léren begrijpen.)

Zelf streamen

Dat brengt ons – omgekeerd – op zelf streamen, zoals uw zoon dat doet. U zult hem erop moeten wijzen dat het dus eigenlijk niet zo netjes is om donaties te vragen (of toe te staan), omdat hij het daardoor extra moeilijk maakt voor de ouders van zijn donateurs. Zie boven.

En verder: kijkers van streams vinden het leuk om het gezicht van de streamer te zien. Dat maakt de stream persoonlijker en toegankelijker. Wat dat betreft is het dus heel begrijpelijk dat uw zoon een webcam wil kopen (om zijn volgers van dienst te zijn). Op zich is dat niet problematisch. Maar....

Het basisprincipe van internetgebruik is dat je NOOIT gegevens openbaar moet maken die je herkenbaar en traceerbaar maken voor onbekenden (op forums of websites). Zoals: je adres, je volledige naam (voornaam plus achternaam), of de naam van je school. Het gebruik van een webcam voegt daar nog extra verantwoordelijkheden aan toe.

Streamen met een webcam

Spreek af dat er NOOIT herkenbare of traceerbare dingen in beeld komen, zoals het uitzicht uit het raam achter hem, een poster van zijn school aan de muur, een portret van zijn vriendin boven zijn bed, etc. Met dat soort visuele informatie, eventueel gecombineerd met een paar aanvullende hints, kunnen kwaadwillende personen (of gewoon pubers die een grap willen uithalen) namelijk achterhalen waar hij woont. Dat wil je niet.

Wat precies de risico's zijn van weten waar iemand woont, laten wij graag aan uw eigen verbeelding over. We kunnen daar ernstige voorbeelden van geven, maar ons beleid is om dat niet te doen, om te voorkomen dat mensen op een idee worden gebracht.

Daarnaast zijn er nog andere scenario's denkbaar, qua webcam-risico's bij streamen (zoals een mogelijke verhoging van het risico om online gepest te worden) maar die risico's zijn ofwel heel klein, ofwel inwisselbaar met andere risico's. Het leven zelf is al een risico...

Kortom: die webcam hoeft geen probleem te zijn, zolang uw zoon er maar voor zorgt dat hij zijn persoonlijke gegevens goed bewaakt, en  er op de achtergrond niets is wat hem kan identificeren of lokaliseren. Dan is streamen met een webcam een leuke hobby.

Naschrift

De vraagstelster had de bovenstaande tekst doorgenomen met haar zoon. Hij vond het 'een wijs antwoord', en samen zouden ze het zichtbare deel van zijn kamer ontdoen van dingen die de locatie herkenbaar en traceerbaar zouden kunnen maken.

Het verwijderen van de doneer-knop vond hij te ver gaan, maar hij had zelf een creatieve oplossing bedacht, door het toevoegen van de melding "Alleen boven de 18 of pas na overleg met je ouders". Mooi! (Redactie Mediaopvoeding.nl)

U kunt hieronder reageren op het artikel of u kunt zelf een vraag stellen aan een deskundige. Lees voor het stellen van een vraag ons privacystatement.

Reageer