Leeftijd:

10-12 jaar

Categorie:

Geschiktheid

Trefwoorden:

Habbo Hotel, OpenDNS, Sunnieday

Mijn zoon van 10 speelt veel Sunnieday. Zitten daar alleen kinderen op? En geen rare volwassenen die kinderen erg leuk vinden? Ik kan het wel verbieden maar wat bereik ik daarmee? En hoe leg ik een kind van 10 zoiets duidelijk uit?

Het antwoord van de deskundige

Sunnieday, onder andere bereikbaar via sunnieday.nl is een (mogelijk illegale) Habbo-kloon, oftewel een soort kopie van het bekende Habbo Hotel. We raden het gebruik ervan af, vanwege het gebrek aan professionaliteit, wat onder andere inhoudt:

  • geen informatie voor ouders (waardoor je niet weet waarmee je te maken hebt);
  • geen contactgegevens te vinden (waardoor je nergens terecht kunt als er iets mis gaat);
  • de status van de moderatoren (die de gang van zaken in de gaten houden) is onduidelijk.

We weten dat veel kinderen gebruik maken van Sunnieday omdat deze site gratis is (of lijkt te zijn), maar de keerzijde daarvan is dat hij een stuk minder betrouwbaar is dan het originele Habbo Hotel. Overigens is het ook dáár niet 100% veilig (net als in het echte leven) maar achter Habbo Hotel zit tenminste wel een fatsoenlijk bedrijf, waar je altijd terecht kunt áls er iets mis gaat. U kunt het bovenstaande gewoon uitleggen, en bespreken met uw zoon. Dan begrijpt hij waaróm u liever niet heeft dat hij daar komt. Zo'n gesprek verschilt verder niet van uitleggen waarom hij in het gewone leven ergens niet mag komen. Als 'gewoon verbieden' niet helpt, kunt u Sunnieday blokkeren. Bijvoorbeeld via een systeem als OpenDNS. Nog even voor de duidelijkheid: Sunnieday lijkt gratis maar er zijn situaties waarin je wel degelijk moet betalen. Bijvoorbeeld als je bepaalde meubels (rares) wilt hebben. Succes gewenst!

Naschrift d.d. 3 oktober 2012

Vandaag ontvingen we een reactie die ons belangrijk genoeg lijkt om nog even eruit te lichten:

Sunnieday leek erg leuk voor mijn zoon. Zo nu en dan besteedt hij zijn zakgeld aan belcredits. Dat hebben we vorige week door middel van een paysafecard gedaan. Die kun je bij Sunnieday inwisselen tegen belcredits. Toen ging het mis. Dan loop je wel onmiddellijk tegen het gebrek aan professionaliteit aan. Door middel van een chat met een staflid van 14 jaar probeer je dan te achter halen waar het mis gaat. Geen doen voor een jongen van 14 jaar die communiceert met termen van liegen etc. De grote Tim, de baas van sunnieday die opheldering kan verschaffen, blijft onzichtbaar. Niet doen dus Sunnieday. Groet, Caro

U kunt hieronder reageren op het artikel of u kunt zelf een vraag stellen aan een deskundige. Lees voor het stellen van een vraag ons privacystatement.

Reageer