Leeftijd:

10-12 jaar

Trefwoorden:

tiktok, privacy

Ik heb een kleinzoon van 10, die bezig is op TikTok. Maar is dat wel veilig?

Het antwoord van de deskundige

Om te beginnen: het gebruik van TikTok is pas toegestaan vanaf 13 jaar. Dus eigenlijk mag uw kleinzoon er helemaal niet op. Maar in de praktijk gebeurt het wel; heel veel basisschoolkinderen doen het. Wat dan? Maar eerst het antwoord op uw vraag.

Nooit echt veilig

Geen enkel platform dat populair is bij kinderen en jongeren is echt veilig. Dus ook TikTok niet. Dit soort platforms trekt immers altijd volwassenen met slechte bedoelingen aan, omdat daar hun 'doelgroep' zit. Deze personen kunnen oneerbare voorstellen doen, seksuele toespelingen maken, enzovoorts. Allemaal dingen die je als ouders (of grootouders) niet wilt.

Daarnaast is er nog een extra probleem met TikTok, namelijk dat alles wat de (Chinese) directie van TikTok 'niet vrolijk genoeg' vindt, zoals kinderen met handicaps, etc., ver buiten het zicht wordt geplaatst. Zodat het lijkt alsof de wereld alleen maar uit vrolijke gezonde kinderen bestaat. Dat geeft een nogal vertekend beeld van de werkelijkheid, wat een goede ontwikkeling van kinderen in de weg kan staan.

Wat kun je doen?

Vanwege de leeftijdsgrens (13 jaar) kún je het gebruik van TikTok verbieden. (Of de toegang blokkeren, etc.) Maar in de praktijk doen weinig ouders dat, omdat de keerzijde hiervan is dat je kind of kleinkind sociaal geïsoleerd kan raken. Niet mee mogen doen met vriendjes en vriendinnetjes is óók niet fijn.

De oplossing is dan om bij jonge kinderen (jonger dan 13 jaar) de privacy-instellingen zodanig aan te passen dat het account van je kind niet toegankelijk is voor iedereen, maar alleen voor klasgenoten en eigen familieleden, oftewel personen die je echt goed kent. Ook dát kan tot protesten van je kind leiden, omdat kinderen en jongeren via TikTok juist wereldwijde bekendheid willen krijgen. Maar dan kun je dus uitleggen wat het gevaar daarvan is, en waarom je je account dus tóch op privé moet zetten.

Daarnaast raden wij aan om bij elk filmpje dat geüpload wordt, even samen na te gaan of het wel geschikt is om bekeken ter worden door anderen.

Tip

Tot slot raden wij aan om samen (!) naar dit item van het jeugdjournaal te kijken, waarin kinderen vertellen hoe ze tegenwoordig omgaan met TikTok.  We plaatsten een uitroepteken achter 'samen', omdat samen kijken een goede aanleiding is om er ook samen over praten. Blijven praten over alles wat met online veiligheid te maken heeft, is een onmisbaar onderdeel van de (media-)opvoeding.

U kunt hieronder reageren op het artikel of u kunt zelf een vraag stellen aan een deskundige. Lees voor het stellen van een vraag ons privacystatement.

Reageer