Leeftijd:

7-9 jaar

Categorie:

Geschiktheid , Privacy

Trefwoorden:

games, musically, tiktok

Ik heb een dochter van 8 jaar en nu is op dit moment de app TikTok erg geliefd bij haar en haar vriendenclub. Dit is een app waar ze grappige filmpjes van hunzelf kunnen maken, met allerlei effecten. Deze kunnen ze vervolgens delen met hun vrienden (maar eigenlijk kan iedereen die deze app heeft deze filmpjes bekijken). Nu hebben mijn man en ik dit bekeken en haar dit verboden om te doen ivm privacy etc. Wel mag ze filmpjes maken van voorwerpen, huisdieren etc. en die mag ze wel delen. Maar nu ben ik aan het twijfelen. Kan dit nou echt veel kwaad, als ze filmpjes van haarzelf post? Op zich is ze wel erg verantwoordelijk, en weet ze goed wat ze wel en niet kan doen. En niemand kan toch achterhalen wie zij is (qua persoonsgegevens)? Met andere woorden: zijn we niet te streng? Als ik om me heen kijk, mogen 8 van de 10 kinderen dit wel.

Het antwoord van de deskundige

TikTok – voorheen Musical.ly – is een vermakelijke app, die inderdaad heel populair is bij basisschool-kinderen (en ouder). Volgens de gebruiksvoorwaarden mag je pas deelnemen als je 13 jaar of ouder bent maar in de praktijk houdt bijna niemand zich daaraan. Het wordt ook niet gecontroleerd. Pas wanneer later blijkt dat je te jong bent, word je uit het systeem verwijderd. Dit gebeurt overigens niet of nauwelijks. TikTok heeft daarom begin dit jaar (2019) nog een boete van ruim 5 miljoen dollar moeten betalen aan de Amerikaanse privacy-autoriteit.

Dan de vraag hoe u hier het beste mee om kunt gaan. Om te beginnen moet u uw dochter natuurlijk vertellen dat het officieel niet mag, omdat ze nog geen 13 is. En dat het een vorm van 'burgerlijke ongehoorzaamheid' is als ze toch meedoet (en wat zoiets betekent). Maar dan. Ook los van de officiële regels heb ik wel een aantal bezwaren.

  • Het is een sociaal netwerk, waarbij je anderen kunt volgen en ook zelf gevolgd kunt worden. Voor ouders is het lastig om daar zicht op te houden.
  • Alles wat de gebruikers maken, mag door TikTok gebruikt worden voor commerciële doeleinden. In de marketing van deze app kunnen dus beelden van je kind worden gebruikt.
  • Ze verzamelen niet 'bewust' gegevens van kinderen onder de 13, maar het gebeurde wel, en het is maar zeer de vraag in hoeverre die boete (zie boven) daar verandering in gaat brengen. Ze wéten immers helemaal niet dat iemand jonger is dan 13, als die gewoon een andere leeftijd heeft ingevuld bij het aanmaken van een account.
  • De liedjes waarmee je lip-synchroon kunt meezingen, zijn vaak seksueel getint. Sommige ouders hebben daar moeite mee (hoewel de meeste Nederlandse kinderen de Engelse teksten niet zullen snappen).
  • Bij de privacy-instellingen kun je aangeven dat je video's privé zijn, en dat je ze alleen wilt delen met vrienden en bekenden, maar de meeste kinderen gaan voor 'public' omdat je daarmee zoveel mogelijk 'likes' kunt verzamelen. Dat werkt een soort afhankelijkheid in de hand, die veel ouders niet prettig zullen vinden.

Zo te zien gaat u hier goed mee om, maar ikzelf zou de app niet toestaan voor kinderen onder de 13. Voor meer informatie, zie: de Privacy policy van TikTok, onder het kopje 8. Information relating to children.

 

U kunt hieronder reageren op het artikel of u kunt zelf een vraag stellen aan een deskundige. Lees voor het stellen van een vraag ons privacystatement.

Reageer