Leeftijd:

10-12 jaar

Categorie:

Geschiktheid , Gamen , Geweld

Trefwoorden:

gaming, live stream

Mijn zoon van 10 wil een abonnement op Twitch. Ik heb informatie erover gezocht, maar kan nergens iets vinden over de (eenmalige of structurele) kosten, noch over de voor- en nadelen, noch over de eventuele gevaren, en ook geen leeftijdsadvies.

Dus: wat zijn de risico's, en is het verstandig als ik ja zeg? Waar moet ik op letten?

Het antwoord van de deskundige

Twitch.tv is een gratis dienst van Amazon, waarmee je kunt kijken naar live streams van games, zoals die door anderen gespeeld worden. Twitch is vergelijkbaar met kijken naar gaming-video's op YouTube, maar dan live, en met de mogelijkheid om tegelijkertijd te chatten daarover. Eigenlijk raden we het gebruik ervan af, voor kinderen van 10 jaar.

De kosten

Net als bij YouTube kun je op Twitch zogenaamde pre-rolls voorgeschoteld krijgen, oftewel: advertenties voordat het filmpje – of de live stream, in dit geval – begint. Daarnaast bevatten de streams zélf vaak 'gesponsorde inhoud' (de jargonterm voor 'sluikreclame'), vergelijkbaar met James Bond-films, waarin de held soms duidelijk zichtbaar een flesje Heineken drinkt.

Twitch heeft ook een betaalde versie, genaamd Twitch Prime. Dit abonnement is inbegrepen bij een abonnement op Amazon Prime (à € 13,-). Met Amazon Prime kun je zonder verzendkosten producten bij Amazon-Duitsland bestellen. Twitch Prime is dan een aardig extraatje, waarmee je geen pre-roll advertenties meer ziet (nog wel de sluikreclame), en ook nog gratis toevoegingen voor games kunt krijgen. Zoals een nieuwe outfit voor de held uit Assassin’s Creed. Als je dat spel al hebt, kun je – met een code uit Twitch Prime – dat nieuwe kostuum activeren.

Tot voor kort was er ook een Twitch Turbo-abonnement, maar dat wordt niet meer aangeboden in Nederland.

Tenslotte, wat de kosten betreft: je kunt je ook (betaald) abonneren op de streams van specifieke gamers, als je die spannend of aantrekkelijk vindt.

Samenvattend:

  • de basisversie van Twitch (met advertenties) is gratis;
  • abonnementen (zonder advertenties) kosten geld;
  • je kunt je abonneren op Twitch Prime, via Amazon Prime;
  • je kunt je ook abonneren op specifieke streams.

De inhoud

Nu de inhoud. Wat je via Twitch kunt zien, hangt af van de streams waar je naar kijkt, en van de dingen die de spelers daar doen (en zeggen). Daar valt op voorhand dus weinig over te zeggen.

Houd er in ieder geval wel rekening mee dat de meeste games die Twitch aanbiedt, behoorlijk gewelddadig zijn, en dat kijken naar live streams sowieso altijd riskant is, omdat je vooraf niet weet wat er zal gebeuren. Ook de chat-functie kan risicovol zijn (voor jonge kinderen), vanwege grof taalgebruik, en ongewenste contacten met vreemden.

Je zou afspraken kunnen maken met je kind, om niet te kijken naar games die een te hoge Pegi (leeftijds-)classificatie hebben. Maar dan moet je dus wel zelf – via Pegi.info – de leeftijd van zo'n game opzoeken. Een van de weinige games die geschikt is voor uw 10-jarige zoon, is Minecraft.

Twitch heeft een optie voor ouders, om de toegang tot gewelddadige games te beperken, en om grof taalgebruik (in de chats) te filteren. Maar dan moet je het Twitch-account wel zélf – als ouder – hebben aanmaakt. Het is echter heel eenvoudig voor kinderen om een nieuw account (voor zichzelf) aan te maken, waar uw ouderlijke beperkingen niet voor gelden. Daar heb je dus niet zo veel aan, aan die optie.

Adviezen

Ons algemene advies:

  • maak alleen gebruik van de gratis versie (omdat de betaalde versie weinig toevoegt);
  • maak afspraken met uw zoon, over de games waar hij wel en niet naar mag kijken (op basis van de bijbehorende leeftijds-classificaties);
  • gebruik Pegi.info om voor afzonderlijke games te controleren of die wel geschikt zijn, qua leeftijd;
  • laat hem alleen naar Twitch-streams kijken als u in de buurt bent, zodat u weet wat hij ziet en hoort.

Ons specifieke advies (voor uw zoon van 10 jaar):

  • eigenlijk raden wij het gebruik van Twitch af, omdat veruit de meeste games die daar gestreamed worden, niet geschikt zijn voor zijn leeftijd.

En tot slot: blijf altijd positief, geïnteresseerd en belangstellend. Vraag uw zoon wat hij zo leuk vindt aan games, ga af en toe eens naast hem zitten om te vragen wat hij doet, en laat hem daarover vertellen. Op die manier houdt u het leuk en gezellig, waardoor de kans groter is dat hij de grenzen die u hem oplegt (qua games die hij wel en niet mag spelen, en de tijd die hij besteedt aan gamen) zal accepteren.

U kunt hieronder reageren op het artikel of u kunt zelf een vraag stellen aan een deskundige. Lees voor het stellen van een vraag ons privacystatement.

Reageer