Leeftijd:

10-12 jaar

Categorie:

Gamen , Geschiktheid

Trefwoorden:

RPG, Indie-game

Is Undertale een goed spel voor kinderen? Mijn kind is 10. Volgens de trailer is Undertale "The RPG where nobody has to die". Ik heb een beetje door het spel gespeeld en het lijkt leuk en creatief. Ik ben alleen bang dat het later misschien eng kan zijn.

Het antwoord van de deskundige

Undertale is een zogenaamde indie-game. Oftewel: een spel dat gemaakt is door een onafhankelijke spelontwikkelaar (indie van 'independent'), dus onafhankelijk van de grote game-producenten. Indie-games hoeven geen Pegi-leeftijdsclassificatie te hebben, zolang ze niet beschikbaar zijn voor spelcomputers. Is dat wél het geval, dan eisen Nintendo, Sony en Microsoft dat spel-ontwikkelaars een Pegi-classificatie toevoegen aan hun product. Het ontbreken van een Pegi-classificatie wil echter niet zeggen dat het spel per definitie eng of schadelijk is. Je weet het gewoon niet. In zo'n geval moet je dus zelf bepalen hoe het zit. Dat heeft u zelf al een beetje gedaan, en ik heb ook gekeken. Ik ben daarbij geen rare dingen tegengekomen.

RPG

De afkorting RPG betekent: 'role playing game'. RPG's zijn spellen waarin de speler een of meer personages bestuurt, die elk een eigen rol in het verhaal spelen. Personages worden sterker naar mate ze meer monsters verslaan, en vinden allerlei schatten en voorwerpen (zoals wapens en wapenrustingen) waardoor hun kracht toeneemt. Sommige RPG's zijn ook online speelbaar; in dat geval speel je met en tegen andere spelers van over de hele wereld. De online variant wordt ook wel MMORPG genoemd (van: 'Massively Multiplayer Online RPG'). Undertale is echter geen online game. De speler heeft dus niet te maken met andere mensen via internet.

Grappig avonturenspel

Undertale is een grappig avonturenspel, met wel wat volwassen elementen. Zoals verraad, en geweld met wapens. Af en toe hoor je ook een (Engelse) vloek voorbij komen. Het is zeker geen horror game; de beelden zijn zeer abstract. Maar als een kind het - Engelstalige - verhaal goed kan volgen, is er toch wel reden om even in de gaten te houden hoe hij of zij dat ervaart. Undertale zal zeker niet schokkend zijn, en ook geen nachtmerries opleveren, maar bedenk wel dat het verhaal niet echt bedoeld is voor jonge kinderen. Vanwege de verwijzingen naar alcohol, de lichtelijk suggestieve thema's (hoewel geen bloot) en het gebruik van vuurwapens. Maar beslist niet eng. Ook niet in latere stadia van het spel.

U kunt hieronder reageren op het artikel of u kunt zelf een vraag stellen aan een deskundige. Lees voor het stellen van een vraag ons privacystatement.

Reageer