Leeftijd:

0-18 jaar

Categorie:

Tijdsbesteding

Trefwoorden:

televisie, leerproblemen

Onze kinderen (8, 11 en 13) kijken graag televisie. Ik vind het ook fijn als ze kijken: ze zijn dan even rustig (het zijn drie jongens en één heeft ADHD). Ze kijken naar goede programma’s waar ze veel van leren – zoals Discovery en Animal Planet. Nu hoorde ik laatst dat uit onderzoek zou blijken dat kinderen die veel televisie kijken, een grotere kans hebben op leerproblemen. Moet ik de televisie nu op rantsoen doen?

Het antwoord van de deskundige

Ik kan me voorstellen dat u het fijn vindt als de drie jongens rustig zijn en met aandacht televisie kijken waar ze ook nog wat van opsteken. En als het niet de spuigaten uitloopt, ze gewoon op tijd gaan slapen, huiswerk maken, ook nog sporten en buiten zijn met vriendjes, dan is er ook niet zo veel mis mee.

Voorkom teveel tv-kijken

Er zijn inderdaad onderzoeken die een verband aantonen tussen veel tv-kijken en negatieve effecten als obesitas, druk gedrag, problemen met aandacht, en leerproblemen. Als zulke veelkijkers minder gaan kijken, eten ze minder, gaan ze meer bewegen en gedragen ze zich minder agressief. Het is dus wel belangrijk om op te letten dat het niet uit de hand loopt, en als u zelf denkt dat het niet goed voor ze is, daar ook naar te handelen. In dat geval zou u de tv-tijd kunnen reguleren.

Afspraken maken

Het is handig om ze te leren voelen hoelang ze kijken. Zet een klok in de buurt, zodat ze zo nu en dan kunnen zien hoe lang ze al kijken, en benoem dat ook regelmatig. En maak afspraken: na programma X gaat de tv uit, en gaan ze even wat anders doen. Met speelgoed spelen, muziek maken, tekenen, lezen of een bordspel spelen bijvoorbeeld. Want als ze hun vrijetijd alleen met beeldschermen doorbrengen, leren ze niet wat er allemaal nog meer voor leuks is. Zo hebben ze bijvoorbeeld ook ervaringen nodig waarin ze kunnen ontdekken dat ze ergens beter in worden als ze veel oefenen. Een goede richtlijn is:

  • ongeveer twee uur beeldschermtijd op een dag;
  • maximaal drie uur in het weekend;
  • geen tv op de kamer en niet vlak voor het slapen (anderhalf uur voor bedtijd stoppen).

Veel succes ermee.

U kunt hieronder reageren op het artikel of u kunt zelf een vraag stellen aan een deskundige. Lees voor het stellen van een vraag ons privacystatement.

Reageer