Leeftijd:

10-12 jaar

Categorie:

Geweld , Gezondheid , Overig

Trefwoorden:

prank-filmpjes, onthoofding

Mijn kind heeft een filmpje van een onthoofding gezien en was heel erg van slag. Ze is nu heel erg bang door zogenaamde prank-filmpjes. Zou dit verband met elkaar hebben? En wat kan ik doen om haar te helpen?

Het antwoord van de deskundige

[Opmerking vooraf: een prank is een poets (practical joke). Een prank-filmpje is dus bedoeld om iemand een poets te bakken. In de praktijk betekent dat vaak: iemand aan het schrikken maken.] Of er een verband is tussen het zien van een onthoofdingsfilmpje en (toegenomen) angst voor, of door, prank-filmpjes, is moeilijk te zeggen. De kans is wel groot natuurlijk, omdat het in beide gevallen erom gaat de kijker bang te maken, dus het ene type zou het andere best kunnen versterken. Maar dat is louter speculatie. Wetenschappelijk onderzoek daarnaar is ons niet bekend. Maar eigenlijk doet het er ook niet zoveel toe, of er al dan niet een verband is. Uw dochter is bang geworden, en de vraag is wat je daarmee moet.

Onbekende inhoud vermijden

Om te beginnen is het aan te raden dat ze voorlopig geen filmpjes meer bekijkt waarvan ze niet weet wat ze inhouden. Zit ze op Facebook? Dan kan ze het automatisch starten van filmpjes (die door anderen op haar timeline zijn gezet) uitzetten. Zodat ze zelf kan kiezen wat ze wel en niet wil zien. En dan bij voorkeur zo min mogelijk. Zelfs een schattig poezenfilmpje kan uiteindelijk een prank-filmpje blijken te zijn.

Praten over het onthoofdingsfilmpje

Daarnaast is het belangrijk om met haar te praten over wat ze gezien heeft, met name wat het onthoofdingsfilmpje betreft. Help haar om die beelden in perspectief te plaatsen, zodat ze begrijpt waarom die filmpjes er eigenlijk zijn. Ze zijn afkomstig van terroristen. Terrorisme is het bereiken van politieke doelen door het bang maken van mensen. Zo'n onthoofdingsfilmpje is dus bedoeld om je bang te maken. (Iets nauwkeuriger gesteld: om volwassenen bang te maken.) Als je daar gevoelig voor bent, kun je er dus beter niet naar kijken. Vooral niet omdat ze helemaal niet bedoeld zijn voor kinderen.

Praten over prank-filmpjes

Ook kan het nuttig zijn om eens met haar te praten over die prank-filmpjes. Die zijn óók bedoeld om anderen bang te maken (de moderne variant van heel hard "boe" roepen, zodat je kunt lachen om degene die daarvan schrikt). Maar daarnaast kan het soms best leuk zijn om zelf te schrikken. Net zoals het leuk kan zijn om te griezelen (door in een achtbaan te stappen, of een horror-film te zien). Vooral pubers vinden dat vaak aantrekkelijk. Vraag eens aan uw dochter hoe zij daar tegenover staat.

Praten over angst

Tenslotte kunt u nog iets vertellen over angst in het algemeen. 'Bang worden' is op zich heel gezond en nuttig, omdat het je beschermt tegen gevaar en ongelukken. Denk aan het lopen over een smal rotspaadje, of heel hard rijden, of het zien van een grommende hond. Dat zijn allemaal gevaarlijke situaties, waarbij onze hersenen ons manen om voorzichtig te zijn. Maar soms kunnen onze hersenen ook wat gaan overdrijven. Dus dat de angst-signalen té sterk worden, waardoor je niet meer normaal kunt functioneren. In dat geval moet je professionele hulp inroepen. Maar bij uw dochter zal dat vast nog niet het geval zijn.

Succes gewenst!

U kunt hieronder reageren op het artikel of u kunt zelf een vraag stellen aan een deskundige. Lees voor het stellen van een vraag ons privacystatement.

Reageer