Leeftijd:

7-9 jaar

Categorie:

Geld , Juridisch

Mijn kinderen spelen op Facebook allerlei spelletjes, en gebruiken daarbij het account van mij of van mijn vrouw. Bij sommige spellen kun je via extra credits hogerop komen, maar die moet je dan kopen. Onze dochter van 9 ontdekte echter dat onze creditcard-gegevens werden onthouden door Facebook, zodat ze snel voor 55 euro wat credits aanschafte. Hoger kon niet, want daarvoor hadden ze de pincode nodig. Kan ik deze ongewenste betaling ongedaan maken?

Het antwoord van de deskundige

U kúnt het geld natuurlijk terugvragen van de creditcard-maatschappij, maar de vraag is of dat zin heeft. Want als de koop rechtsgeldig gesloten is, ontstaat er immers een schuld aan Facebook. De werkelijke vraag is dus of de koop rechtsgeldig gesloten is. De wet (art. 1:234 BW) bepaalt dat minderjarigen niet zelfstandig overeenkomsten kunnen sluiten. Daarvoor is toestemming nodig van de ouders. Het is alleen niet handig als een kind voor elke reep chocola een briefje van zijn ouders nodig zou hebben. Daarom staat in de wet dat die toestemming wordt verondersteld te zijn gegeven als het een rechtshandeling is “waarvan in het maatschappelijk verkeer gebruikelijk is dat minderjarigen van zijn leeftijd deze zelfstandig verrichten.” De vraag is dan of het voor minderjarigen van 9 jaar gebruikelijk is dat ze credits voor Facebook-spelletjes kopen. Ik heb eerlijk gezegd geen flauw idee. Wie onderzoek heeft naar dit onderwerp, ik hoor het graag.

Een bijkomend punt is hier wel dat het niet het kind is dat de aanschaf deed, maar de vader. Althans, zo zag het eruit voor Facebook. Er werd immers gewerkt vanaf diens account, en niet vanaf een account dat gekoppeld was aan de 9-jarige dochter. Ik denk dan ook dat het in die situatie niet mogelijk is de aankoop te annuleren op grond van artikel 1:234 BW. Het zou immers wel érg gemakkelijk zijn voor volwassenen om dan dingen te kopen en achteraf te zeggen dat het hun minderjarige kind was. Een juridisch argument om dat te onderbouwen, is dat wanneer je je kind jouw account laat gebruiken, je hem of haar in feite als jouw vertegenwoordiger aanstelt. Het kind koopt dan niets, maar jíj koopt die zaken en het kind handelt daarbij als uitvoerder in jouw naam. In die situatie is het onmogelijk om je op artikel 1:234 BW te beroepen want jij als ouder bent meerderjarig. Het lijkt me dus handiger je kinderen een eigen account te geven, dat stevig af te sluiten tegen ongewenst gebruik, en ze zelf te laten sparen voor eventuele credits.

[De bovenstaande vraag werd ook gepubliceerd op Iusmentis, het weblog van onze internet-jurist Arnoud Engelfriet - red. Mediaopvoeding.nl]

U kunt hieronder reageren op het artikel of u kunt zelf een vraag stellen aan een deskundige. Lees voor het stellen van een vraag ons privacystatement.

Reageer