Leeftijd:

4-6 jaar

Categorie:

Geschiktheid

Trefwoorden:

films, televisie

Ik heb twee zoontjes van 4,5 en 6 jaar oud (en een jonger meisje). De oudste van 6 wil het liefst filmpjes zien zonder enge dingen. Dus alles met draken en heksen wil hij niet zien. Mijn jongste zoontje kijkt juist graag naar dat soort tekenfilms. De oudste kijkt het liefst naar de peuterfilmpjes van zijn kleine zusje. Het Jeugdjournaal en natuurfilms wil hij wel kijken. Wat kan ik doen?

Het antwoord van de deskundige

U vindt uw zoon met 6 jaar te oud voor peuterfilms. We kunnen ons dat voorstellen, maar u moet zich wel realiseren dat hij nog in de zogenaamde 'magische fase' verkeert, waarin hij fantasie en werkelijkheid nog niet goed kan scheiden. Het kan sterk verschillen per kind tot welke leeftijd dat duurt, maar gemiddeld tot 7 jaar. Bij uw zoon kan het misschien wel tot 8 jaar duren. Als vuistregel: tot het moment dat een kind niet meer in Sinterklaas gelooft.

Fantasie en werkelijkheid

Een kenmerk van die magische fase is dat kinderen ook angstig kunnen worden voor dingen waarvan wij als volwassenen (of kinderen die de magische fase al ontgroeid zijn) niet goed begrijpen dat je daar nou zo bang van kunt zijn. Toch is het wel begrijpelijk, want als je kunt bedénken dat heksen (of draken, etc.) bestaan, en nare dingen met je zouden kunnen doen, dan zou dat in werkelijkheid dus ook best kunnen gebeuren. (Omdat, zoals gezegd, fantasie en werkelijkheid in deze fase nog zo door elkaar heen kunnen lopen.) Kortom: het past bij de leeftijd, dat uw zoon bang kan worden, en dat hij liever niet naar enge dingen kijkt. (Althans, dingen die hij zelf eng vindt.) En: hoe rijker de fantasie, hoe groter de angst kan worden. (Waarmee niet gezegd is dat uw zoontje van 4,5 geen fantasie heeft. Misschien is uw zoon van 6 wat gevoeliger dan zijn broertje van 4,5, of is zijn jongere broertje weer bang voor andere dingen dan heksen en draken.)

Laat hem indirect meekijken

Uiteindelijk zal uw zoon van 6 vanzelf wel over zijn angsten heen groeien, maar de vraag is hoe je dat het beste kunt begeleiden. U zei zelf al - heel terecht - dat u hem niet wil dwingen om naar enge dingen te kijken. Dat is inderdaad niet handig. Omdat je in de opvoeding beter kunt meegaan met de ontwikkeling van je kind, dan er zelf een geforceerde draai aan geven. Maar wat dan? Misschien begrepen we het niet goed, maar we kregen wel de indruk dat u uw zoontjes samen onbeheerd tv laat kijken. Dat is niet handig. We raden u aan om er zelf bij te blijven. Dan kunt u bijvoorbeeld met uw zoontje van 4,5 de filmpjes bekijken die híj leuk vindt. Uw zoon van 6 wil daar niet bij zijn, omdat hij die filmpjes te eng vindt. Geen probleem. Misschien zit hij dan met zijn rug naar jullie toe met zijn Lego te spelen. Ondertussen begeleidt u de dingen die er te zien zijn met uw eigen commentaar. U stelt vragen aan uw 4,5-jarige ("Goh, wat gebeurt daar nou? Hoe zou dat aflopen?" etc.) Dat pikt uw oudste dan zeker op. En daar leert hij van. Misschien komt hij er zelfs wel bij zitten, omdat het zo gezellig is. Dan heeft u hem op een indirecte manier toch naar de films of tv-programma's gelokt die hij uit zichzelf niet had willen zien. En verder: koester die geweldige fantasie van uw oudste zoon! Lees hem voor! En praat met hem over de prachtige verhalen die u voorleest. Zoals de sprookjes van Grimm. Een hele mooie, in uw geval, is: "De jongen die het griezelen niet kon leren". Over een jongen die nergens bang voor is. Maar op een gegeven moment toch wel...

Sluit aan bij de ontwikkeling van je kind

Tot slot: uw oudste zoon wil dus wel naar het Jeugdjournaal kijken, maar dáár is hij nu juist weer een beetje te jong voor. Het Jeugdjournaal is bedoeld voor kinderen vanaf 9 à 10 jaar. Maar ook daarvoor geldt: sluit aan bij de ontwikkeling van je kind. Dus als hij het interessant vindt, en als hij er geen nare gevoelens bij krijgt (blijf het in de gaten houden) dan is dat prima. Meer informatie over het opvoeden van kinderen, ook op media-gebied, vindt u op Opvoeden.nl.

Succes!

U kunt hieronder reageren op het artikel of u kunt zelf een vraag stellen aan een deskundige. Lees voor het stellen van een vraag ons privacystatement.

Reageer