Leeftijd:

0-18 jaar

Categorie:

Juridisch , Privacy

Mijn zoon heeft een mobiele telefoon waarmee hij kan fotograferen. Mag hij eigenlijk van alles en iedereen foto’s maken en op internet zetten?

Het antwoord van de deskundige

Wie foto’s maakt, mag niet alles zomaar op internet zetten. Als het gaat om bekende mensen, maar zelfs foto’s van kunstwerken, mogen alleen gepubliceerd worden met toestemming van rechthebbenden, omdat het gaat om een commercieel belang.

Maar ook foto’s van onbekenden, of de eigen vrienden kunnen niet zomaar gepubliceerd worden, omdat ook dan rekening gehouden moet worden met de belangen van geportretteerden: iemand kan vinden dat hij te schande gezet wordt of in zijn privacy geschaad.

Het beste is dus om uw kind te leren dat je wel foto’s kunt maken voor eigen gebruik, maar dat je altijd eerst toestemming moet vragen aan degene die op de foto staat, voordat je de foto op internet publiceert of doorstuurt aan anderen.

Meer weten over privacy, auteursrecht en portretrecht? Zie www.iusmentis.com.

U kunt hieronder reageren op het artikel of u kunt zelf een vraag stellen aan een deskundige. Lees voor het stellen van een vraag ons privacystatement.

Reageer