Leeftijd:

13-16 jaar

Categorie:

Tijdsbesteding , Verslaving

Trefwoorden:

ps3, xbox, pc

Mijn zoon van 15 heeft een game-probleem. Op school gaat het niet goed. Spijbelen enzo. Hij wil alleen nog maar gamen (online, op de PS3). Hoeveel uur per dag is normaal? En in de weekends, mag het dan langer?

Het antwoord van de deskundige

Precieze cijfers over de tijd die Nederlandse jongeren per dag aan gamen besteden, zijn er niet. Laat staan richtlijnen. Maar voor een gezonde balans lijkt 2 tot 3 uur per dag (doordeweeks en in het weekend) wel de maximale tijd die u zou mogen verwachten. Voor een gezonde ontwikkeling is het belangrijk dat kinderen voldoende slaap krijgen, hun schooltaken niet verzuimen, genoeg bewegen, enzovoorts. Als uw zoon spijbelt, en alleen maar wil gamen, lijkt het er dus op dat de balans zoek is.

Op zich normaal

Op zich is het wel normaal voor pubers, om helemaal op te gaan in games. Uit verschillende studies weten we dat kinderen in de puberteit erg verzot kunnen zijn op gamen. Vooral jongens kunnen dan helemaal opgaan in die fantasiewereld, door de spanning, de sensatie, en de uitdagingen. Daarnaast bieden online games ook de mogelijkheid om ervaringen te delen met leeftijdgenoten en andere game-fanaten. Games vervullen zo de behoeften van kinderen in die leeftijdsfase en kunnen de ontwikkeling ondersteunen.

Verslaafd gedrag

Bij de meeste pubers gaat het 'verslaafde' gedrag vanzelf over als ze ouder worden. Maar als het schoolwerk eronder lijdt, is het toch wel belangrijk om daar niet op te wachten. Het kan namelijk ook zo zijn dat uw kind het moeilijk heeft op school en daarom een uitweg zoekt in langdurig gamen. Uw zoon moet dus leren plannen, en leren om zichzelf te beheersen, zodat hij niet in nog grotere problemen komt. Als er problemen zijn op school, moet u dat ook weten.

Duidelijke afspraken maken (en handhaven)

U moet dus duidelijke afspraken maken, en uw zoon een tijdbeperking opleggen. Vervolgens moet u erop toezien dat die afspraken ook nagekomen worden. Met een PS3 zijn dat soort afspraken helaas wat lastiger te handhaven dan met een Xbox 360 of een PC. Een Xbox heeft een tijdslot, en op een PC kun je ook dat soort software installeren (of gebruik maken van de standaard-tijdbeperking van Windows). Maar op een PS3 kun je alleen maar 'niveaus van beveiliging' instellen, vergelijkbaar met de Pegi-criteria voor leeftijden. Die 'niveaus van beveiliging' op de PS3 zijn echter wel gekoppeld aan een wachtwoord, dus via die omweg kunt u wel bepalen wanneer en hoe lang uw zoon van de console gebruik maakt. Hij moet dan immers aan u vragen of u het wachtwoord wilt invoeren, als hij wil gamen.

Router

Natuurlijk is het niet handig om telkens erbij gehaald te moeten worden om dat wachtwoord in te voeren. Het kan ook anders. U vertelde dat uw zoon vooral online speelt. Dat betekent dat hij het internet op moet, waarschijnlijk via een draadloze router. Kijk eens of die router tijdsinstellingen kent. Vaak is dat wel het geval. Maar los van alle technische oplossingen is het belangrijk om goed te blijven communiceren, en het game-gedrag van uw zoon zélf in goede banen te leiden. Ik wens u daarbij veel succes en sterkte!

U kunt hieronder reageren op het artikel of u kunt zelf een vraag stellen aan een deskundige. Lees voor het stellen van een vraag ons privacystatement.

Reageer