Leeftijd:

10-12 jaar

Categorie:

Gamen , Geschiktheid , Verslaving

Trefwoorden:

Minecraft

Vanaf welke leeftijd is Minecraft geschikt om te spelen? Het schijnt zeer verslavend te zijn. Mijn zoontje van 10 jaar is daar gevoelig voor. Hoeveel tijd mag hij het spelen per dag? Wat is verantwoord?

Het antwoord van de deskundige

Alle goede games zijn 'verslavend' (als in: leuk genoeg om ermee door te gaan). Als ze dat niet zijn, zijn het geen goede games... In principe is Minecraft heel geschikt voor uw zoon van 10. Ongeveer 2 uur per dag eraan besteden (op zijn leeftijd) lijkt ons geen probleem. Onze zuster-site Mijn Kind Online plaatste dit spel bij de tips voor 7 tot 12 jaar, en schreef:

Minecraft Een soort online lego voor alle leeftijden, waarmee je – alleen of samen – hele werelden kunt bouwen, van materialen die je om je heen ‘oogst’. Van huizen en torenflats tot watervallen en bossen. ‘s Nachts ontwaken er monsters die alles weer kunnen afbreken, wat het spel nog spannend maakt ook. Je speelt deze browsergame op een server die je kunt kopen, huren of zelf bouwen op een oude pc. De bediening is eenvoudig en gaat via het toetsenbord en de muis. Enig geduld is vereist; je leert Minecraft spelenderwijs. Creativiteit, verbeeldingskracht en logisch nadenken worden gestimuleerd. In de multiplayer variant leer je bovendien samen problemen op te lossen. Sinds kort is er ook een app van. (Bron: Mijn Kind Online)

Mijn Kind Online maakte er ook een mooie brochure over, die je gratis kunt downloaden.

Verslaving

U zei dat uw zoontje gevoelig is voor verslaving. Ik weet niet waarom u dat zei, en waarop u dat baseerde, maar je moet wel heel voorzichtig zijn met zo'n kwalificatie. Helemaal in iets opgaan past bij de leeftijd, en is echt niet meteen 'verslaving'. Verslaving is een psychiatrische diagnose, die niet snel gesteld wordt. Zeker niet bij kleine kinderen. Het belangrijkste criterium is dat je leven er totaal door ontwricht wordt en dat je aan niets anders meer toekomt. En zelfs dán hoeft er niet meteen sprake te zijn van verslaving. Denk aan heel verliefd zijn, waardoor je niet meer kunt eten, en je schoolwerk eronder gaat lijden. Dat is lastig, en misschien kost het je een schooljaar, maar nog geen reden om naar de Jellinek-kliniek te gaan...

Vroeger, toen er nog geen games waren, konden kinderen helemaal opgaan in hutten bouwen, of lezen, of puzzelen, of steden bouwen met Lego, of hijskranen bouwen met Mecano. Dat noemde je toen ook geen verslaving... Als er werkelijk sprake is van game-verslaving, is er meestal iets anders aan de hand. Zoals autisme, adhd, of gepest worden. Dus áls u zich zorgen maakt over het game-gedrag van uw zoon, ga dan ook na of er misschien nog andere problemen een rol zouden kunnen spelen.

U kunt hieronder reageren op het artikel of u kunt zelf een vraag stellen aan een deskundige. Lees voor het stellen van een vraag ons privacystatement.

Reageer