Leeftijd:

13-16 jaar

Categorie:

Sociale media , Seks , Privacy

Trefwoorden:

social media, sexting

Mijn dochter van 13 heeft naaktfoto's van zichzelf gestuurd naar een jongen. Wij hebben, als ouders, haar herhaaldelijk gewaarschuwd om zoiets nooit te doen. Dit heeft helaas niet gewerkt.

De hele school heeft het er nu over. Hoe kunnen we hier het beste mee omgaan?

Het antwoord van de deskundige

Zoals u al heeft ontdekt: waarschuwen heeft geen zin. Het gebeurt gewoon. Omdat 'sexting' (het verzenden van seksueel getinte teksten en beelden) tegenwoordig een normaal onderdeel is van de seksuele ontwikkeling. Het gebeurt minder vaak dan je op grond van de media-aandacht ervoor zou denken (bij ongeveer 10% van de pubers in het algemeen, oplopend tot zo'n 20% als ze wat ouder worden) maar het gebeurt dus wel.

Het probleem zit 'm ook niet zo zeer in het verzenden van die beelden (door uw dochter), maar in het dóórzenden ervan (door de jongen aan wie ze haar foto's gestuurd had). Die jongen heeft iets fout gedaan, niet uw dochter. Probeer haar daarmee gerust te stellen.

Rol van de school

Helaas vertelde u niet wat er nou precies gebeurd is. Met name hoe het kon gebeuren dat die foto's de school zijn rondgegaan. Is de relatie uitgeraakt en wilde die jongen wraak nemen? Of wilde hij stoer doen? Of zijn de foto's per ongeluk openbaar geworden? Al dat soort situaties vereisen een aparte aanpak.

Ook vertelde u niet wat de impact is op uw dochter. Kan ze het naast zich neerleggen, of lijdt ze eronder? Wil ze uw hulp of trekt ze zich terug? Daarom kunnen we u helaas geen specifieke tips geven hoe u er het beste mee om kunt gaan. (Omdat we niet weten wáár u precies mee om moet gaan.)

Bespreek het probleem in ieder geval met school. Zie de adviezen hieronder. En als de school niet adequaat reageert, meld dat dan aan de gemeente, of aan een vertrouwensinspecteur van de onderwijsinspectie (die zich bezighoudt met schoolveiligheid). Zodat zij weten wat er speelt, en wat er allemaal niet goed gaat.

Algemene tips en adviezen

Vanwege het gebrek aan achtergrondinformatie moeten we ons beperken tot enkele algemene tips en adviezen:

  • zoals gezegd: maak uw dochter duidelijk dat zij zelf niets fout heeft gedaan, maar die jongen wel;
  • vraag uw dochter wat zij wil, en hoe u haar het beste kunt helpen;
  • als uw dochter er liever niet met u over wil praten, verwijs haar dan naar de website Helpwanted.nl, waar ze hulp kan krijgen;
  • bespreek het probleem met de mentor van uw dochter. En vraag wat de school eraan gaat doen;
  • maak de mentor zo nodig attent op dit artikel: Stappenplan voor sexting, waarin adviezen voor scholen gegeven worden, en op de (gratis) mentorles over sexting, die hij of zij zou kunnen geven. Via Helpwanted.nl kan de school overigens ook zelf advies krijgen.

Succes gewenst!

U kunt hieronder reageren op het artikel of u kunt zelf een vraag stellen aan een deskundige. Lees voor het stellen van een vraag ons privacystatement.

Reageer