Mijn dochter van 14 was actief op Tumblr met negatieve foto's die door andere negatievelingen werden geliked. Zo ontstond er een hele negatieve groep met een hoop ellende (anorexia, zelfmoord, haat, depressie, snijden, enzovoorts). Ze heeft onlangs haar Tumblr-account afgesloten, gelukkig. Ik had haar verteld dat zij onevenredig veel negativiteit over zich heen krijgt op die manier. Wel leest ze jammer genoeg nog regelmatig die negatieve sites van d'r oude groepsleden. Ik praat erover en ze weet hoe ik erover denk. Maar hoe kan je als ouder nog meer die keten beïnvloeden? Kan dat geblokt worden?

Het antwoord van de deskundige

Het opzoeken van grenzen, ook als die betrekking hebben op narigheid, hoort bij de leeftijd. Het is een typisch puberteitsverschijnsel. Alles waar je duidelijke gevoelens of heftige emoties over hebt, is prettig om te ervaren, omdat je jezelf erdoor leert kennen. Tegelijkertijd kunnen pubers geneigd zijn om in het leed van anderen te blijven hangen. Ze kunnen dan te veel gaan meevoelen, of zich er zelfs mee gaan vereenzelvigen. Het is dus goed om daar met haar over te praten. Stel bijvoorbeeld vragen als:

  • Wat doet het met je?
  • Weet je nog de grens te vinden tussen wat echt van jou is en wat gevoelens van anderen zijn die jij 'meevoelt'?

We zouden het op haar leeftijd eigenlijk veiliger vinden om al deze emoties te onderzoeken door het (samen) kijken naar films, en het lezen van boeken, omdat dat dat duidelijker fictieve werelden zijn. Sociale media bieden óók de mogelijkheid om je eigen emoties en die van anderen te onderzoeken, maar zijn veel 'echter'. Daar gaat het om echte mensen, waardoor je er misschien langer van wakker ligt. Tot slot: mocht u bepaalde sites willen blokkeren, dan kunt u bijvoorbeeld een programma als Kaspersky Safe Kids installeren (hoewel dat geen zin heeft als ze een smartphone heeft).

U kunt hieronder reageren op het artikel of u kunt zelf een vraag stellen aan een deskundige. Lees voor het stellen van een vraag ons privacystatement.

Reageer