Ik ben mentor van een Havo-3 klas en ik heb sterk de indruk dat een van mijn leerlingen verslaafd is aan gamen. Nu heb ik op internet een enquête proberen te vinden die ik deze leerling zou kunnen laten invullen om een beter inzicht te krijgen in zijn situatie, maar de enige enquêtes die ik kan vinden, zijn van middelbare scholieren zelf (en weinig waard, ben ik bang). Kunnen jullie mij hierover een suggestie doen?

Het antwoord van de deskundige

Een diagnostische test vindt u op de website van de Jellinek-kliniek: Signaleringstest-Gamen. Een andere mogelijkheid is de test Test je gamegedrag van het Trimbos instituut, waar ook tal van universiteiten en GGZ-instellingen aan meewerkten.

Overigens weten we uit de praktijk dat de meeste tieners die aangemeld worden voor een game-'verslaving' een onderliggend ggz-probleem hebben. Dat betekent dat je het game-gedrag kunt zien als een vorm van zelfmedicatie. Er ligt dus meestal iets anders aan ten grondslag, in de meeste gevallen: eenzaamheid, een sociale fobie, een latente angststoornis of depressie. Als er in de familie verslavingsproblematiek voorkomt, zijn kinderen wel extra gevoelig om een vorm van verslaving te ontwikkelen. Omdat dit inmiddels ook tot de hulpverlening is doorgedrongen, kunnen tieners met game-verslaving vrijwel overal aangemeld worden in de reguliere verslavingszorg. Daar gaat men er dan vanuit dat de aanpak niet wezenlijk anders is dan bij andere verslavingen: het gaat niet om het gamen zelf, maar om dat wat eronder ligt.

Ik hoop dat u hiermee verder kunt. Probeer er met de ouders over te praten dat obsessief game-gedrag dat niet bij te sturen is, mogelijk gezien moet worden als signaal van iets anders, en niet als een probleem van het gamen op zich. Succes!

U kunt hieronder reageren op het artikel of u kunt zelf een vraag stellen aan een deskundige. Lees voor het stellen van een vraag ons privacystatement.

Reageer