Leeftijd:

13-16 jaar

Categorie:

Gamen , Sociale media

Trefwoorden:

LAN-party

Mijn kind heeft veel online-vrienden. Door heel Nederland. Vrienden die hij al jaren heeft, en waar hij mee praat via Snapchat, Instagram, video, enz.

Maar nu komt hij de laatste tijd steeds vaker met de vraag of hij bij ze langs mag gaan. Wat is jullie mening hierover?

Het antwoord van de deskundige

We kunnen ons levendig voorstellen dat uw zoon zijn online-vrienden ook wel eens in het echt zou willen ontmoeten. Zeker als ze elkaar al zo lang kennen, en als het leuke contacten zijn. Wij vinden dat een goed plan!

Ons – pedagogische – uitgangspunt is dat je kinderen de ruimte moet geven om te experimenteren, en om nieuwe dingen te ontdekken. Dat is leuk voor hen zelf, én nuttig voor hun ontwikkeling. En bedenk (u kunt dat ook aan uw zoon vertellen) dat het goed kan uitpakken maar dat het ook kan tegenvallen. Dat hoort nu eenmaal bij experimenteren. En daar leer je van.

Risico's beperken

Vanzelfsprekend moeten er wel de nodige maatregelen worden genomen om de risico's te beperken. Stap 1 is daarom dat u zelf contact opneemt met de ouders van zijn vrienden, zodat jullie in onderling overleg de regels en de voorwaarden kunnen bespreken.

Wat je bijvoorbeeld zou kunnen afspreken, is dat ze elkaar eerst op neutraal terrein ontmoeten, en liefst op een plek met veel mensen. Als zijn vrienden in heel Nederland wonen, is een centraal punt natuurlijk het handigst. Bijvoorbeeld: op het Centraal Station in Utrecht, waarna ze een tentje in het winkelcentrum Hoog Catharijne kunnen opzoeken om gezellig te kletsen.

Maar los van de plek waar ze uiteindelijk afspreken: zorg dat u zelf weet waar de ontmoetingsplaats is, en zorg ervoor dat de andere ouders dat ook weten.

Spreek ook af – met de andere ouders – hoe lang de ontmoeting mag duren, en hoe laat uw zoon (en zijn vrienden) weer thuis zijn.

Bij jongere kinderen raden we altijd aan dat je als ouders zelf mee gaat, bij de eerste ontmoeting. Maar daar is uw zoon van 14 inmiddels al te oud voor.

Mijn eigen ervaring

Tot slot nog even een ervaring van mijzelf, als moeder. Onze zoon had op die leeftijd (14 à 15 jaar) precies dezelfde behoefte. Hij gamede veel, en wilde zijn online game-vrienden ook wel eens in het echt ontmoeten.

Nadat de eerste ontmoeting gunstig was verlopen, hebben ze nog jarenlang zogenaamde LAN-party's georganiseerd. Dan gingen ze een heel weekend dag en nacht gamen, met z'n vijven, in een vakantiehuisje op een recreatiepark. Ook deden het ze het wel eens bij ons thuis. Iedereen zijn eigen PC mee, en ter plekke aan elkaar knopen tot een LAN (lokaal netwerkje). Groot succes. Tot ze klaar waren met hun middelbare school. Toen was het afgelopen met hun gedeelde belangstelling.

U kunt hieronder reageren op het artikel of u kunt zelf een vraag stellen aan een deskundige. Lees voor het stellen van een vraag ons privacystatement.

Reageer