Leeftijd:

0-18 jaar

Categorie:

Geschiktheid , Techniek

Trefwoorden:

DNS, OpenDNS, parental control

Via alternatieve DNS-diensten zoals OpenDNS kun je je internetverkeer 'omleiden' en zo allerlei filters instellen om bijvoorbeeld je kinderen op internet te beschermen. Hebben jullie daar ervaring mee? En is het een betrouwbare bescherming tegen geweld/porno en andere uitingen waar je je kinderen niet aan wilt blootstellen?

Het antwoord van de deskundige

We raden dit soort diensten niet aan. Althans niet in z'n algemeenheid; alleen in speciale gevallen. Hieronder onze overwegingen. Maar eerst even een korte uitleg voor de meelezers die niet precies weten waar het over gaat.

OpenDNS

DNS (domain name system) is een essentieel onderdeel van het internet, dat leesbare website-namen, zoals 'Mediaopvoeding.nl', vertaalt naar het bijbehorende IP-adres, oftewel het internet-adres dat je PC nodig heeft om te komen waar je naartoe wilt (bijvoorbeeld: 91.224.248.173). Uw computer haalt die informatie automatisch op bij een zogenaamde DNS-server. De meeste mensen maken gebruik van de DNS-server van hun provider, die 'blind' alle vertaalverzoeken uitvoert. Maar het kan ook anders. Je kunt je PC (of de router van je thuisnetwerk) zo instellen dat hij niet te rade gaat bij de DNS-server van je provider, maar bij een andere DNS-server, zoals OpenDNS. Die vertaalt niet blind alle DNS-verzoeken, maar biedt de mogelijkheid om zelf in te stellen welke domeinnamen wel vertaald moeten worden en welke niet. Zo kun je dus een zwarte lijst (blacklist) opstellen van websites waarvan je niet wilt dat je kinderen daar terechtkomen. Proberen ze dat wel, dan verschijnt er een foutmelding dat de site niet toegankelijk is. Bij OpenDNS kun je die foutmelding zelfs nog aanpassen, zodat je je kind kunt uitleggen waarom die site geblokkeerd is. Kortom: een soort gratis parental control software.

Jonge kinderen

Voor jonge kinderen (t/m10 jaar) zien we meer in whitelisting dan in blacklisting. Dus niet verbieden wat niet deugt, maar juist áánbieden wat wel leuk en goed is, zodat je alleen daar kunt komen wat de moeite waard is. Daar hebben ouders en kinderen veel meer aan.

Voorheen kon dat met de gratis kinderbrowser MyBee, die suggesties deed op basis van de leeftijd van het kind. Maar helaas is dit product vanaf 15 december 2017 niet meer beschikbaar. Jammer genoeg zijn er geen alternatieven. (Wel filterproducten maar geen whitelisting-producten.)

Oudere kinderen en jongeren

Voor oudere kinderen en jongeren spelen er meestal heel andere problemen dan seks en geweld. Bijvoorbeeld:

  • te lang achter de computer zitten;
  • te veel geld uitgeven aan credits op spelletjessites;
  • te veel van zichzelf prijsgeven op social media;
  • compromitterende filmpjes van elkaar op Youtube zetten;
  • enzovoorts.

Dat los je allemaal niet op met een alternatieve DNS-service. Bovendien is het een veel te generieke methode. Want hoe zou je met één blacklist onderscheid kunnen maken tussen verschillende leeftijden binnen een gezin? En tot slot is het gewoon te ingewikkeld en te veel werk voor een gemiddeld gezin. (Om maar niet te spreken van de sterke toename van het smartphone-gebruik onder jongeren, waar je met een alternatieve DNS-service op je thuiscomputers al helemaal geen vat op hebt.)

Uitzonderingssituaties

Alleen in uitzonderingssituaties zien wij het nut in van alternatieve DNS-services. Bijvoorbeeld als een puber verslavingsgedrag gaat vertonen met een bepaalde online game. Die kun je dan specifiek afsluiten.

U kunt hieronder reageren op het artikel of u kunt zelf een vraag stellen aan een deskundige. Lees voor het stellen van een vraag ons privacystatement.

Reageer