Ik weet dat het niet verstandig is om kleine kinderen in hun eentje voor de tv te zetten, maar nu is dat soms onvermijdelijk. Hoe los ik dat op? Mijn kinderen zijn 2 en 4.

Verder wilde ik weten hoe lang mijn kleintjes eigenlijk achter het beeldscherm mogen zitten, en wat nou eigenlijk het probleem is van te lang of te veel.

En natuurlijk mijn belangrijkste vraag: hoe ik het media-gebruik een beetje in de hand kan houden.

Het antwoord van de deskundige

Om met uw eerste vraag te beginnen: inderdaad wordt altijd aangeraden (ook door ons) om kleine kinderen niet in hun eentje voor de tv te zetten, en liefst zoveel mogelijk mee te kijken.

Maar wees gerust: als het echt niet anders kan, kun je ze best even alleen laten met de tv of een tablet. Daar gaan ze echt niet dood van. Zolang je maar wel voldoende tijd vrijmaakt om zo veel mogelijk wél met ze mee te kijken.

Hieronder het antwoord op uw overige vragen.

Hoe lang?

Veel ouders vragen zich af hoeveel tijd kinderen mogen besteden aan tv, tablet, telefoon, etc. Daar bestaan geen goed onderbouwde regels voor. Alleen twee 'officiële' adviezen (van kinderartsen en oogartsen):

 • 0 tot 2 jaar: liever helemaal geen beeldschermmedia;
 • vanaf 4 jaar: de 20-20-2 regel. Dat wil zeggen: na 20 minuten kijken 20 seconden in de verte kijken, en elke dag minstens 2 uur buiten spelen. Dit is bedoeld om bijziendheid te voorkomen.

Verder is het gewoon kwestie van doen wat je zelf goed dunkt. Als je denkt: dit is te veel of te lang, dan ís het te veel of te lang.

Wat zijn de nadelen van 'te veel' of 'te lang'?

Behalve dat je er slechte ogen van krijgt (je wordt er bijziend van), heeft te veel of te lang beeldschermgebruik – inclusief smartphones en tablets – door kleine kinderen twee belangrijke nadelen:

 • de tijd die ze aan media besteden, gaat af van de tijd die ze aan de live-communicatie met hun ouders besteden. Dat betekent dus: minder tijd om te leren praten, minder tijd om samen te spelen, minder tijd om samen een band op te bouwen, etc.
 • de tijd die ze aan media besteden, gaat eveneens af van de tijd die ze aan zelf spelen kunnen besteden (met blokjes, water, autootjes, doekjes, etc.) waardoor ze veel belangrijke ervaringen missen. Die tijd is nooit meer in te halen.

Let op: de bovengenoemde nadelen worden niet of nauwelijks gecompenseerd door de 'educatieve waarde' van apps of spelletjes die claimen dat ze leerzaam zijn. Dat is meestal marketing-praat, zonder wetenschappelijke onderbouwing. Maar: zo lang je kind bepaalde apps of spelletjes gewoon leuk vindt, is er niets aan de hand. En ze worden altijd 'educatief' door wat jij er als ouder mee doet. Dus ook dáárom het liefst samen spelen, samen kijken, en samen erover praten.

Hoe houd je grip op het beeldschermgebruik?

Op de website van de Media Ukkie Dagen 2020 staan prima tips voor het beeldschermgebruik tijdens de Corona-crisis, waar we het helemaal mee eens zijn:

 • geniet zoveel mogelijk samen van media en praat over alles wat jullie zien;
 • gebruik tv, tablet en computer zoveel mogelijk op vaste momenten. Zo voorkom je dat je kind op andere momenten gaat zeuren of niet meer wil stoppen met kijken of spelen;
 • leer je peuter om de tv uit te doen als het programma afgelopen is. Leg de tablet weg als jullie wat anders gaan doen. Zo leert je kind vanzelf dat er vaste media-momenten zijn;
 • laat je kind kijken op een moment dat jij kiest;
 • laat je kind niet zomaar de televisie aanzetten om te kijken wat er is. Als je kind vraagt of de televisie aan mag, vraag dan altijd: “Wat wil je dan zien?”
 • zet de tv overdag uit als er niemand naar kijkt;
 • voorkom dat peuters meekijken met oudere kinderen. Er zijn onderzoeken die laten zien dat kinderen daardoor concentratieproblemen kunnen ontwikkelen;
 • leg je peuter op de buik bij het spelen op de tablet. Hierdoor versterk je de rugspieren en ga je kromgroeien tegen;
 • maak een eigen afspeellijst van YouTube-filmpjes en zet die in het beginscherm van je tablet. Zo kan je kind ze gemakkelijk vinden en voorkom je dat je kind iets aanklikt wat niet oké is. Of maak gebruik van YouTube Kids.

Succes en sterkte!

U kunt hieronder reageren op het artikel of u kunt zelf een vraag stellen aan een deskundige. Lees voor het stellen van een vraag ons privacystatement.

Reageer