Leeftijd:

4-6 jaar

Categorie:

Geschiktheid , Geweld

Trefwoorden:

filmpjes, prank, clowns

Ons zoontje van 4 kijkt af en toe naar onschuldige YouTube-filmpjes (zoals Cars, etc.) Nu heeft hij onlangs op een prank-video gedrukt (kijken wij zelf nooit naar). Met een clown die iemand onthoofd op het toilet. Erg onsmakelijk. Wij hebben het filmpje na 2 minuten kunnen stoppen. Maar er was al veel schokkends te zien. Nu uiteraard een kinderfilter en nog meer toezicht. Uiteraard uitgelegd dat het een stom toneelstukje was etc.

Nu heeft hij het 4 maanden later opeens weer over wat er gebeurt als je iemands hoofd er af haalt. Hebben jullie tips hoe wij hier verder mee om kunnen gaan?

Het antwoord van de deskundige

Tot een jaar of 6 à 7 jaar, dus grofweg zolang ze nog in Sinterklaas geloven, hebben kinderen nog veel moeite met het onderscheid tussen fantasie en werkelijkheid. Alles wat ze kunnen bedenken (of oppikken uit sprookjes, etc.) is voor hen gewoon 'waar'. We noemen dit de magische fase. Dat betekent dat het niet zo veel zin heeft om te zeggen dat iets wat ze gezien hebben niet echt is. Ze snappen dat meestal gewoon niet.

De emotionele reacties van hun ouders voelen ze daarentegen altijd perfect aan. Dus als een ouder erg geschrokken of boos is, kan dat de angst bij kinderen juist versterken. Rustig blijven, het kind afleiden of troost bieden is daarentegen een goede strategie. Maar dat is nu achteraf gepraat.

Uit uw beschrijving kon ik niet opmaken of het filmpje realistisch was of niet. (Bijvoorbeeld of het een animatie was of een echt filmpje.) Ik ga er maar even vanuit dat het wel realistisch was.

Dat uw zoontje er nu op terug komt, betekent dat hij het wil verwerken. Mogelijk heeft hij recentelijk clowns gezien en denkt hij er daarom nu aan terug. Mijn advies: geef eerlijk antwoord op zijn vraag wat er gebeurt als je iemands hoofd eraf haalt, maar maak het niet gruwelijker dan het is. Dat wil zeggen: u kunt volstaan met zeggen dat je dan dood gaat.

Om te voorkomen dat hij nare herinneringen overhoudt aan clowns, kunt u uitleggen dat die ook heel lief en grappig kunnen zijn. (Hoewel dat geen garantie biedt op een goed gevoel over clowns; ik ken heel wat volwassenen die ze nog altijd eng en niet grappig vinden. Waar op zichzelf ook niets op tegen is natuurlijk.)

En tot slot: bied troost als hij zich verdrietig voelt.

Succes!

U kunt hieronder reageren op het artikel of u kunt zelf een vraag stellen aan een deskundige. Lees voor het stellen van een vraag ons privacystatement.

Reageer