Leeftijd:

10-12 jaar

Trefwoorden:

zorgenkinderen, skype

Hebben jullie informatie over Skype, en de omgang hiermee voor licht verstandelijke beperkte kinderen? En waar kan ik er nog meer over vinden? In dit geval gaat het om een kind van 10 jaar.

Het antwoord van de deskundige

Mijn collega Robert Teune - trainer, adviseur en coach, gespecialiseerd in mediagebruik bij zorgenkinderen - beantwoordde deze vraag als volgt.

De formele kant van de zaak

Om te beginnen is het zo dat er een minimum leeftijd is om een Skype-account aan te maken. De website stelt dat je hiervoor minimaal 13 jaar oud moet zijn. Dat is een regel uit Amerika. In de Nederlandse Wet bescherming persoonsgegevens (Wbp) is de minimum leeftijd 16 jaar. Er worden (terecht) geen eisen gesteld aan het verstandelijk vermogen van de gebruikers. Iemand met een verstandelijke beperking én 16 jaar of ouder, mag dus gebruik maken van Skype. (Uw kind van 10 dus eigenlijk niet.)

Voordelen

Skypen kan veel plezier en voordelen opleveren. Juist als je misschien in een instelling verblijft, of minder mogelijkheden hebt om te reizen. Skype kan dan een prachtig middel zijn om contacten te onderhouden. Sommige jongeren met een licht verstandelijk beperking (LVB) vinden chatten via Skype juist nog prettiger dan een gesprek in het echt: ze kunnen op hun eigen tempo reageren op een chatbericht of het nog eens nalezen. Ook hebben ze soms minder last van afleiding, bijvoorbeeld door lichaamstaal en mimiek tijdens een chatgesprek of belgesprek via Skype.

Risico's

Aan de andere kant is het belangrijk om te benadrukken dat er ook verschillen zijn in het communiceren via Skype of andere sociale media:

  • berichten, beelden, en geluidsopnamen blijven "voor altijd" bestaan;
  • berichten kunnen anders overkomen dan bedoeld: iemand typt iets in met een glimlach op het gezicht, bedoeld als een grappige opmerking. De ontvanger ziet de glimlach niet en interpreteert het grapje als een belediging;
  • berichten (tekst en beeld) kunnen makkelijk doorgestuurd en verspreid worden. Bijvoorbeeld een foto die een meisje in vertrouwen aan haar vriendje toestuurde, kan na de verkering op een vervelende manier gebruikt worden;
  • jongeren met een LVB kunnen soms wat te goed van vertrouwen zijn. Het is lastig om de bedoelingen van iemand in te schatten als je die persoon alleen via social media 'kent'. Wat doe je dan als iemand om vertrouwelijke gegevens vraagt, of zelfs om seksuele handelingen via de webcam?

Daarom is het belangrijk om aandacht te besteden aan hoe je Skype gebruikt. Denk daarbij aan het opstellen van je profielgegevens (je hoeft je geboortedatum niet in te vullen), de privacy-instellingen, het toevoegen van contacten (wat doe je als je iemand niet eerder ergens hebt ontmoet?) of het omgaan met een webcam. Daarnaast is het belangrijk om met ouders of begeleiders regelmatig over Skype en het gebruik daarvan te praten, net als over alle andere dingen in het dagelijks leven. Hoe ga je om met een ruzie of zelfs pesten? Welke informatie geef je wel of niet via Skype aan anderen? Wat is er leuk aan, en wat doe je als het lastig is?

Meer informatie

U kunt hieronder reageren op het artikel of u kunt zelf een vraag stellen aan een deskundige. Lees voor het stellen van een vraag ons privacystatement.

Reageer