Leeftijd:

10-12 jaar

Categorie:

Overig

Trefwoorden:

groepsdruk, smartphone

Mijn zoon van 10 wil een smartphone omdat hij dan nog net tot de 'coole' gasten kan behoren. Hoeveel kinderen van 10-11 hebben een mobiel en hoeveel een smartphone? Moet ik hierin meegaan?

Het antwoord van de deskundige

Tegen de tijd dat kinderen naar de middelbare school gaan, hebben ze bijna allemaal een mobiele telefoon. Dat bleek uit onderzoek dat Mijn Kind Online in januari 2010 presenteerde. Op dit moment zal het niet anders zijn. Het aantal kinderen met een smartphone was toen nog heel erg laag, zelfs onder tieners. Dat is nu natuurlijk alweer anders, maar hoeveel kinderen nu een smartphone hebben, is niet bekend, omdat recenter onderzoek ontbreekt.

Aantal stijgt

Dat het aantal gaat stijgen, staat wel vast. Winkels en mobiele providers spelen in op de behoefte bij tieners aan de nieuwste generatie mobiele telefoons, waarmee je meer kunt dan bellen en sms-berichten sturen. Je kunt met een smartphone het web op, spelletjes spelen, mails lezen en schrijven, pingen, twitteren, Hyven, foto’s en filmpjes maken en versturen, muziek beluisteren en rekensommen maken in de klas (als de leraar het goed vindt).

Niet echt nodig

Uw kind een telefoon geven om het internet mee op te kunnen, lijkt ons niet nodig. Om te beginnen is het erg kostbaar en het is wel belangrijk om hem te leren wat alles kost. Bovendien zou u hem mogelijkheden geven die niet zo gemakkelijk te reguleren zijn als via de computer thuis. We nemen althans aan dat u hem op deze leeftijd nog geen vrijbrief wilt geven om alles maar te doen en bekijken via internet wat hij maar wil.

Gespreksonderwerpen

Misschien kunt u hem eens vragen wat hij precies wil met het apparaat:

  • Waar heeft hij internet voor nodig, buiten de deur?
  • Zou hij ook met een apparaat toekunnen dat alleen via wifi-netwerken het internet op kan, dus zonder internetabonnement?
  • Of gaat het hem eigenlijk alleen om een apparaat met veel geheugen voor zijn muziek?

Daarnaast lijkt het ons goed om het onderwerp 'groepsdruk' ter sprake te brengen. U gebruikte het woord 'cool'. Wat betekent dat voor hem? Wanneer ben je een meeloper en waar sta je zélf voor? Is het hebben van een smartphone net zoiets als het dragen van merkkleding? Waarom doen kinderen dat? Wat kost het en wat levert het op? Etc.

Erbij horen

Kortom: uw zoon zomaar een smartphone geven omdat hij erbij wil horen, lijkt ons iets te gemakkelijk. Wat dat betreft heeft u geluk, omdat het op dit moment nog niet normaal is dat kinderen van 10 er al een hebben. Maar misschien is dat wel anders tegen de tijd dat hij naar de brugklas gaat. In dat geval kunt u uw beslissing nog altijd heroverwegen, of kunt u misschien uw eigen smartphone doorschuiven.

U kunt hieronder reageren op het artikel of u kunt zelf een vraag stellen aan een deskundige. Lees voor het stellen van een vraag ons privacystatement.

Reageer