Leeftijd:

10-12 jaar

Categorie:

Gamen , Geschiktheid

Trefwoorden:

filmpjes, gamen, geweld, 18+

Onze zoon (11) mag van ons geen YouTube-vlogs van gamers kijken, die spellen als GTA, World of Warcraft, en Black Ops spelen. Gevolg is dat hij niet kan meepraten op school. En dat is een groot ding voor hem. Hij voelt zich buitengesloten.

Moeten we nu toch toegeven of moeten we bij onze principes blijven?

Het antwoord van de deskundige

We begrijpen het dilemma heel goed, maar vanuit professioneel-opvoedkundig perspectief valt er moeilijk iets over te zeggen. Het is en blijft een dilemma, waar geen officieel erkende oplossing voor bestaat.

Dat betekent dat je zelf – als ouders – je eigen afweging zult moeten maken. Op basis van je eigen normen en waarden, opvoedkundige principes, en compassie met je kind.

Het enige wat we u kunnen meegeven in die afweging, is dat het zeker niet slecht (lees: eigenlijk wel goed) is voor kinderen om tegenslagen en frustraties te ervaren. Daar leren ze van. Wees dus niet ál te voorzichtig en niet ál te beschermend, en voel u niet schuldig als u het blijft verbieden.

Ter ondersteuning van uw eigen afweging kan het handig zijn om erover te praten met uw collega-ouders. Om te beginnen: de ouders van de vriendjes van uw zoon. Hoe kijken die hier tegenaan? Waarom mogen hún kinderen wel naar die YouTube-vlogs kijken? (En die 18+ spellen spelen?) Zouden ze er net zo tegenaan kijken als het om harde porno ging? Waarom vinden ze het een wel acceptabel en het andere niet? etc.

Ook kunt u collega-ouders raadplegen op het forum van Ouders Online: Ouders.nl/forum. De rubriek "Alles digitaal" komt waarschijnlijk het meest in aanmerking.

Succes ermee!

U kunt hieronder reageren op het artikel of u kunt zelf een vraag stellen aan een deskundige. Lees voor het stellen van een vraag ons privacystatement.

Reageer