Leeftijd:

13-16 jaar

Categorie:

Overig

Trefwoorden:

televisie, slaapkamer

Mijn zoon (van bijna 14) wil graag een televisie in zijn kamer. Het liefst wil hij een goedkope Salora of Akai. Ik zelf vind het nog niet nodig. Of ben ik te ouderwets? Ik zit hier heel erg mee want op Sinterklaas wil hij die tv krijgen.

Het antwoord van de deskundige

Als professionals kunnen we hier helaas geen advies over geven; er bestaan geen officiële richtlijnen of wetenschappelijke onderzoeken over een tv op de puberkamer. Ouders moeten – wat dit betreft – dus gewoon doen wat hun zelf goed dunkt. (En vervolgens aan hun kinderen uitleggen waaróm ze die beslissing genomen hebben.) Eventueel kunt u eens aan collega-ouders vragen hoe die hiermee omgaan. Bijvoorbeeld via het Forum van Ouders Online. De rubriek 'Algemeen ouderschap' komt waarschijnlijk het meest voor u in aanmerking. Hieronder zullen we iets meer vertellen over media-apparatuur op de slaapkamer, en hoe je daar het beste mee om kunt gaan.

Media-apparatuur op de slaapkamer

Wijzelf zien eerlijk gezegd weinig verschil tussen een tv enerzijds, en een laptop, iPad, smartphone, of spel-computer anderzijds. Kinderen kunnen al dat soort apparaten op hun kamer hebben. Of zou u dat ook liever niet willen? En waarom niet? Misschien wél boeken, maar geen beeldscherm-apparaten? Maar waarom dan wel papieren boeken en geen tablet of e-book reader? Of een cd-speler om luisterboeken af te spelen? Die vragen moet u zichzelf stellen, om voor uzelf na te gaan waar uw weerstand precies zit. Of heeft uw weerstand misschien met heel iets anders te maken? In de jaren '60 vonden veel (Europese) ouders een tv op de kinderkamer een soort verkeerde luxe, die 'typisch Amerikaans' was. Misschien dat dat idee nog steeds een beetje in ons achterhoofd zit.

Media-gebruik en slapen

Het enige advies dat we u kunnen geven, is ervoor te zorgen dat uw zoon geen slaap te kort komt door te lang te blijven kijken, als hij uiteindelijk toch een tv op zijn kamer mocht krijgen. En gewelddadige of flitsend gemonteerde beelden zijn ook niet echt slaapverwekkend (omdat ze de aanmaak van het stress-hormoon adrenaline stimuleren). Voor laptops, tablets en smartphones geldt de vuistregel om die tot maximaal anderhalf uur voor het slapengaan te gebruiken. Dat is vanwege het licht van dichtbij, dat de aanmaak van het slaaphormoon melatonine remt. Voor tv's is zo'n regel veel moeilijker te geven, omdat tv's meestal wat verder weg staan, waardoor de lichtinvloed minder is.

Succes met uw beslissing!

U kunt hieronder reageren op het artikel of u kunt zelf een vraag stellen aan een deskundige. Lees voor het stellen van een vraag ons privacystatement.

Reageer