Leeftijd:

13-16 jaar

Categorie:

Gamen , Geschiktheid , Geweld

Trefwoorden:

games, computerspel

Hoe vind ik verantwoorde computerspelletjes voor mijn zoon van 13? Alles wat ik hem zie doen, is het neerschieten van allerlei figuren. Kan dit ook anders?

Het antwoord van de deskundige

Om te beginnen iets over de spellen die uw zoon op dit moment speelt. Uit uw vraag kon ik helaas niet opmaken om welke spellen het precies gaat, en of het online-games zijn (die via internet gespeeld worden), of console-games, die via de Xbox of de Playstation gespeeld kunnen worden. Bij de laatste spellen (de console-games) staat altijd op de verpakking vanaf welke leeftijd ze gespeeld mogen worden. Als uw zoon spellen speelt met de PEGI-leeftijdsaanduiding 16 of 18, heeft u al een duidelijke aanwijzing dat hij die spellen niet hoort te spelen, omdat hij er nog te jong voor is. Het afraden van geweldspellen helpt u echter nog niet met het aanbieden van goede alternatieven. En dan wordt het eerlijk gezegd best lastig.

Schadelijkheid en geschiktheid

Schadelijkheid en geschiktheid zijn twee verschillende dingen. Classificatie-systemen als Kijkwijzer (voor films en tv) en PEGI (voor games) informeren wel of een product eventueel schadelijk kan zijn voor kinderen onder een bepaalde leeftijd, maar zeggen niets over de geschiktheid ervan. Denk aan een moeilijk puzzel-spel. Dat kan totaal onschadelijk zijn, zonder seks en geweld (dus PEGI 3 jaar) maar tegelijkertijd volkomen ongeschikt zijn voor 3-jarigen. Bij traditionele bordspellen, zoals van Jumbo of Ravensburger, staat die geschiktheidsinformatie wél altijd op de doos. Voor meer informatie over PEGI: zie www.pegi.info.

Nederlandse websites

In Nederland bestaat er helaas geen overzichtelijke, betrouwbare, en gemakkelijk te raadplegen database met beschrijvingen van computerspellen, en de leeftijdsgroep die ze het best zou kunnen spelen. Wel zijn er verschillende sites met game-recensies, maar daar kun je bijna nooit selecteren op leeftijd, of op al dan niet gewelddadige inhoud.

Common Sense Media

Buitenlandse sites bieden soms meer mogelijkheden. U zou bijvoorbeeld kunnen kijken op www.commonsensemedia.org. Deze onafhankelijke Amerikaanse organisatie wil ouders goede adviezen geven over mediaopvoeding, en houdt een database bij met geschikte mediaproducten voor zowel jonge als oudere kinderen. Je kunt selecteren op games voor kinderen vanaf 13 jaar, en bij de beschrijvingen kun je zien of er wel of geen geweld in voorkomt.

Tijdschriften

Ook kunt u tijdschriften met game-recensies raadplegen. Ze zijn verkrijgbaar in kiosken en boekhandels, of je kunt er een abonnement op nemen. Het bekendste (Nederlandstalige) tijdschrift is Power Unlimited, maar dat gaat over álle games, dus ook de gewelddadige games, en is vooral gericht op gamers en niet op ouders (waardoor het u waarschijnlijk minder zal aanspreken). Het weekblad 7-Days (voor kinderen die de Kidsweek ontgroeid zijn) biedt misschien meer perspectief. Daar staan ook regelmatig game-recensies in.

Bibliotheek

Tot slot kunt u nagaan of de bibliotheek bij u in de buurt u kan adviseren over games die aan te raden zijn voor kinderen van 12 jaar en ouder.

Praten met je kind

Nog even voor de duidelijkheid: vanzelfsprekend respecteer ik uw opvatting dat u uw zoon geen gewelddadige games wilt laten spelen, maar geweld in games of andere mediaproducten (zoals films en tv-series) is niet per definitie schadelijk voor kinderen. Het getuigt van wijsheid dat u uw kind laat weten dat geweld in principe afkeurenswaardig is en dat conflicten beter opgelost kunnen worden met praten en overleg dan met agressie. Die boodschap moet u beslist blijven overbrengen. Het is ook goed als u hierin gesteund wordt door mede-opvoeders, zoals uw partner, de grootouders, etc. Maar: té veel nadruk leggen op het slechte van geweld, en álle gewelddadige media verbieden, kan ertoe leiden dat uw zoon zich gaat verzetten, en juist extra geïnteresseerd raakt in gewelddadige games. Verboden vruchten smaken naar meer. Daarom is het belangrijk dat u ook openhartig met uw zoon praat over de games die hij zelf leuk vindt, en dat u wilt luisteren naar de redenen waaróm hij deze spellen graag speelt.

Wanneer ingrijpen, en hoe?

Als u merkt dat hij moeilijk afstand kan nemen van het geweld (dus als hij het serieus neemt, en het niet kan relativeren), en als dat tevens leidt tot ongepast gedrag, kunt u overwegen om in te grijpen. U kunt dan afspraken maken over de spellen die hij wel mag spelen, en wanneer en hoe lang. Ook moet u uitleggen dat het geweld in games etc. geen voorbeeld mag zijn voor zijn houding en gedrag. Games moeten een spelletje blijven. Als u daarentegen merkt dat uw zoon best weet dat het geweld in games niets te maken heeft met de realiteit, is er minder reden tot zorg.

Ik wens u veel succes bij de mediaopvoeding van uw zoon!

U kunt hieronder reageren op het artikel of u kunt zelf een vraag stellen aan een deskundige. Lees voor het stellen van een vraag ons privacystatement.

Reageer