Onze dochter van 8 heeft samen met een vriendinnetje (9) naaktfoto's van hun eigen geslachtsdeel gemaakt. Hoe moeten we hiermee omgaan?

Tijdens het spelen met onze telefoon, waren onze dochters (8 en 4) foto's aan het maken. Tussen neus en lippen door hoorden we van onze oudste de opmerking : "Laten we een foto van onze plasser maken en die op Facebook zetten!"

We zijn hier natuurlijk erg van geschrokken, en we hebben haar direct aangesproken. En gevraagd hoe ze daarbij kwam.

Toen vertelde ze dat ze tijdens een weekendje logeren bij haar vriendinnetje (9) foto's van hun plasser hadden gemaakt (en daarna meteen gedelete), omdat ze dat grappig vonden. Toegang tot Facebook hebben ze geen van beiden. Onze dochter had voor het eerst een mobieltje van ons mee, omdat ze het hele weekend weg was. Een eigen mobiel heeft ze nog niet.

We zijn niet boos geworden. Wel hebben we gezegd dat we snappen dat ze het grappig vindt, maar dat ze zoiets nooit moet versturen. Omdat je het nooit terug kunt halen, en het alleen maar verder verspreid zal worden.

Ik heb de moeder van het vriendinnetje geïnformeerd. Ze was erg verbaasd, maar reageerde op zich wel goed. Zelf heeft ze veel moeite met het onderwerp, en ze durft het gesprek met haar dochter niet aan. Dat heeft ze dus ook niet gedaan.

Nu was dit vriendinnetje onlangs bij ons te logeren, en toen heeft mijn man ze 'betrapt'. De foto's waren al gemaakt, en ze hadden hun kleren inmiddels al weer aan, maar aan hun reactie was duidelijk te merken dat er iets was. Op de telefoon van het vriendinnetje vond mijn man toen twee  filmpjes, die hij meteen gedelete heeft. Onze jongste van 4 was er ook bij; zij had de filmpjes gemaakt.

We hebben met alle drie de meisje gesproken (apart en samen), weer met de boodschap dat we niet boos zijn, maar dat we liever niet hebben dat ze dit doen.

Mijn vraag: moeten we dit nu echt gaan verbieden? Ik ben bang dat verbieden tegendraads kan werken. Maar ze zijn nog zo jong...

Het antwoord van de deskundige

We kunnen ons heel goed voorstellen dat u geschrokken bent, maar wat u beschreef past helemaal bij de leeftijd. Kinderen van deze leeftijd zijn ontzettend nieuwsgierig naar hun eigen lijf en dat van anderen. Tegenwoordig gaat dat dus met een smartphone; vroeger inspecteerden meisjes zichzelf en elkaar bijvoorbeeld met een spiegeltje. En het is ook ontzettend grappig en spannend natuurlijk, zo'n plekje waarvan je weet dat het iets geheims en geheimzinnigs heeft. Vandaar dat lachen en giechelen.

Behalve dat het gewoon bij de leeftijd past, is het ook nuttig. Er zijn bijvoorbeeld nog heel veel vrouwen die niet precies weten hoe het daaronder eigenlijk in elkaar zit, en welk gaatje waar zit. Dan kun je er maar beter vroeg bij zijn, met kijken en ontdekken...

Niet boos worden

Uw reactie was prima! Niet boos worden, en rustig uitleggen, dat is precies wat nodig is in dit soort situaties. Vooral niet boos worden: ten eerste omdat ze helemaal niets fout hebben gedaan, en ten tweede omdat boos worden ertoe kan leiden dat ze niet meer naar je toekomen als er écht iets vervelends gebeurd is.

(Terzijde: dat de moeder van het vriendinnetje er niet over durft te praten is heel spijtig, maar dan moet je als ouder die dat wél kan, gewoon maar even de honneurs waarnemen. Het gaat immers om het kind, en niet om de ouders.)

Alsnog verbieden?

Dan uw vraag: of je het misschien toch moet verbieden. Dat is lastiger dan je op grond van het bovenstaande vrijheid-blijheid-verhaal zou denken.

Op zich kun je – zoals u zelf gedaan heeft – heel goed uitleggen dat je dit soort filmpjes niet moet versturen, en niet op Facebook moet zetten (omdat dat net zoiets is als je uitkleden op het schoolplein of het marktplein).

Maar er kunnen ook dingen per ongeluk fout gaan. Ook al weet je dat je het niet moet doen. Bijvoorbeeld dat zo'n filmpje met één – verkeerde – druk op de knop in de klasse-WhatsApp-groep wordt geplaatst, of in een gezamenlijke mailgroep. Dan is de ellende niet te overzien. (Denk: schaamte, gepest worden, enzovoorts.)
En daarnaast: misschien begrijpen uw 8-jarige dochter en haar 9-jarige vriendinnetje het allemaal wel, maar voor uw 4-jarige is dit al een stuk moeilijker. Die kan ongewild ook allerlei fouten maken.

Gewoon helemaal verbieden zou dit soort ongelukken misschien kunnen voorkomen. Maar u heeft gelijk: door het te verbieden, kan het nóg spannender worden om het juist wel te doen. En bovendien heeft u weinig zicht op wat er mobiel gebeurt. Buitenshuis al helemaal niet. Dus uiteindelijk zouden we een totaal-verbod toch maar niet willen adviseren.

Adviezen

Wel hebben we nog een paar aanvullende adviezen voor u:

1. Voor seksspelletjes (waar het maken van dit soort filmpjes ook onder valt) gelden een paar belangrijke spelregels. Bespreek ze met uw dochter en haar vriendinnetje:

  • doe alleen dingen die je allebei leuk vindt, dus nooit iets wat de ander niet wil
  • doe het alleen met kinderen van ongeveer dezelfde leeftijd (omdat je anders gedwongen kunt worden tot dingen die je niet wil)
  • en steek nooit voorwerpen (zoals stokjes of potloden) in elkaars lichaamsopeningen, omdat er daardoor akelige ontstekingen kunnen ontstaan.

2. Spreek met uw dochter en haar vriendinnetje af dat ze na afloop die filmpjes zelf deleten. En dat u of uw man dat ook nog even zullen controleren. (Bij uw eigen telefoon, als u die uitgeleend heeft, is dat simpel. Bij de telefoon van het vriendinnetje vergt het misschien wat meer overredingskracht. Maar als u uitlegt dat het voor haar eigen bestwil is, om ongelukken te voorkomen, zal ze het misschien wel begrijpen en accepteren.)

3. Omdat uw dochter en haar vriendinnetje nu op een leeftijd zijn gekomen dat ze interesse beginnen te krijgen in lichamen en seks (al is dat laatste op een kinderlijk niveau) raden we aan om er samen wat over te gaan lezen. Juist omdat er thuis bij het vriendinnetje moeilijk over dit soort dingen gesproken wordt, lijkt het ons belangrijk om het dan maar even over te nemen. Misschien vinden de dames dat zelfs wel leuk. (Gezellig samen praten over spannende dingen!)

Onze leestip (om samen te lezen): "Ben jij ook op mij?", van Sanderijn van der Doef. Voor kinderen van 7 tot 11 jaar.

4. Houd er rekening mee dat elkaars plassertje filmen nog maar het begin is. Vanaf nu kunnen er nog meer van dit soort dingen gaan gebeuren. Van mijn eigen dochter herinner ik mij dat ze op deze leeftijd (8 jaar) opeens vroeg: "Mama, wat is geil?" Het bleek dat ze op een chat terecht was gekomen waar een oudere man aan haar vroeg of ze geil was. Ik zei toen: "Geil is als je klaar bent voor seks". Waarop mijn dochter antwoordde: "Dat ben ik nog niet." Waarmee de kous voorlopig even af was. Maar natuurlijk zijn we er later nog wel op teruggekomen. Seksuele opvoeding is een doorlopend gesprek.

Succes gewenst!

U kunt hieronder reageren op het artikel of u kunt zelf een vraag stellen aan een deskundige. Lees voor het stellen van een vraag ons privacystatement.

Reageer