Leeftijd:

10-12 jaar

Categorie:

Privacy , Sociale media

Trefwoorden:

Twitter, smartphone

Mijn zoon van 12 heeft net een smartphone en wil nu een Twitter-account. Is dit wel verstandig? Ik weet niet wat de gevaren ervan zijn. Hij zit ook al op Facebook.

Het antwoord van de deskundige

Het is heel begrijpelijk dat kinderen die een smartphone hebben, ook willen twitteren. Het kost niets (in tegenstelling tot bellen en sms'en, wat steeds meer terrein verliest ten gunste van gratis diensten), en het is een aantrekkelijke manier om met veel vrienden tegelijk contact te houden. Via Twitter zijn ze voortdurend onder elkaar. Door elkaar te volgen, hebben ze steeds het gevoel overal bij te zijn en niets te missen. Dat is heerlijk als je puber bent. Pubers zijn immers hard bezig te ontdekken wie ze zijn, en in deze levensfase ontdek je vooral wie je bent door het contact met anderen.

Openbaar (of niet)

Maar ja, net als Facebook is Twitter wel openbaar. Het gesprek dat u met uw zoon moet voeren over Twitter, zal dus hetzelfde zijn als een gesprek over Facebook. Namelijk dat in principe iedereen kan meelezen, en dat dat gevolgen heeft (tenzij je een DM oftewel een persoonlijk bericht aan iemand stuurt). 'Iedereen' betekent: ook alle mensen die jij niet kent en die jou niet kennen. Je kunt echter maatregelen nemen, door je profiel (of account) zo in te stellen dat niet iedereen alles kan zien. Bij Twitter is dat heel simpel: dan zet je je account gewoon op slot. U zou hem kunnen vragen om dat ook daadwerkelijk te doen. Bij Facebook is zoiets overigens een stuk ingewikkelder. Weet u hoe hij dáármee omgaat?

Extra risico

En als u toch met hem aan de praat bent, vertel hem dan dat er nog een extra risico is, naast de privacy-problematiek. Namelijk dat je steeds op Twitter wilt zijn omdat je bang bent iets te missen. Zodra hij dat bij zichzelf merkt, moet hij eerlijk zijn en zichzelf beperken. Tieners zullen dat echter niet zo snel zelf doen, dus u kunt hem ook zeggen dat zodra u dat gedrag merkt, u hem beperkingen zult opleggen.

Regels stellen

In ieder geval is het zaak dat u hem vooraf, nu dus, regels geeft voor het gebruik van zijn mobiel. Bijvoorbeeld:

  • niet aan tafel;
  • en niet in bed.

Wat het laatste (niet in bed) betreft, zou u kunnen afspreken dat hij zijn smartphone aan u geeft als hij gaat slapen. Of dat hij 'm ergens bij de eettafel legt, zodat hij er weer bij kan voordat hij naar school gaat. Vraag ook eens hoe de regels op school zijn. Vraag wat hij daarvan vindt, en welke regels hij zelf zou invoeren als hij docent was (of ouder van een kind als hij).

Stoomcursus Twitter

Tot slot: misschien is de stoomcursus Twitter voor kinderen interessant voor u (en uw zoon). Met leuke tips en trucs. U ziet: uiteindelijk komt het allemaal neer op 'je gezonde verstand gebruiken' en daar ook naar handelen. Meer is het niet...

Succes ermee!

U kunt hieronder reageren op het artikel of u kunt zelf een vraag stellen aan een deskundige. Lees voor het stellen van een vraag ons privacystatement.

Reageer