Ik ben voor een stichting bezig met het opzetten van een social mediaprotocol. Ik wil er ook graag een voor onze basisschool opstellen. Hebben jullie goede voorbeelden?

Het antwoord van de deskundige

Als er al goede standaardprotocollen zijn, dan kunt u daarvoor terecht bij de sectorraden PO Raad en VO Raad, in uw geval de PO-raad. Het Ministerie van Onderwijs heeft dit zo geregeld. Zie: "Hoe wordt pesten op school aangepakt?"

Gezamenlijk proces

Onze ervaring is echter dat een standaardprotocol op zich niet zoveel zin heeft. Het gaat om het proces dat je gezamenlijk - als school - doormaakt om zo'n protocol op te stellen. Een protocol is het eindresultaat van samen bedenken wat je belangrijk vindt, welke normen je aan kinderen wilt doorgeven en hoe je als school ervoor gaat zorgen dat je dat bereikt. Het is dus niet iets wat je met knippen en plakken overneemt van iemand anders. Dat wordt een dode letter, die in een la verdwijnt, zonder dat het klimaat op school écht verandert.

Succes!

U kunt hieronder reageren op het artikel of u kunt zelf een vraag stellen aan een deskundige. Lees voor het stellen van een vraag ons privacystatement.

Reageer