Leeftijd:

10-12 jaar

Categorie:

Geschiktheid

Trefwoorden:

Kijkwijzer, Pegi

Waarom willen tieners eigenlijk vaak films kijken, of games spelen, die een hogere leeftijds-classificatie hebben dan hun eigen leeftijd?

Het antwoord van de deskundige

Kinderen zijn voortdurend bezig met opgroeien, oftewel: 'groter worden, op weg naar volwassenheid'. Kinderen kijken dus altijd vooruit, naar de toekomst die voor hen ligt. Dat heeft een aantal consequenties, waaronder de neiging om films en games van oudere kinderen te omarmen.

Rol-modellen

In hun ontwikkeling gebruiken kinderen altijd voorbeeld-personen, oftewel rol-modellen. Om zich te spiegelen, of om te willen zijn - of worden - zoals zij. Kleine kinderen spelen bijvoorbeeld met auto's alsof ze zelf al kunnen autorijden. Of ze doen verkleedspelletjes waarbij ze hun vader of moeder spelen. Maar ook pubers zijn op zoek naar rol-modellen, en voorbeelden, en thema's waar ze nét aan toe zijn (of soms ook eigenlijk nog net niet).

Op zoek naar prikkels

Juist in de vroege adolescentie-fase zijn jongeren ook sterk op zoek naar prikkels, nieuwe indrukken en sensaties. Dat is biologisch bepaald. Tijdens de puberteit komen er stofjes in de hersenen die de sensatiezucht aanwakkeren. Bij jongens vaak wat meer dan bij meisjes, maar bij die laatsten zeker ook. Media (televisie, games, smartphones, etc.) zijn erg prettig voor jongeren die op zoek zijn naar allerlei prikkels. Het zien van steeds weer nieuwe beelden, berichtjes, filmpjes en foto's voldoet aan hun behoefte aan steeds weer iets nieuws. Films of games waar kinderen eigenlijk nog te jong voor zijn bevatten ook allerlei nieuwe prikkels die aan de drang naar sensatie voldoen.

Verboden vrucht

Veel jongeren zoeken games of films dus vooral vanwege de uitdagende inhoud, en niet per se omdat er een hoge leeftijd op staat. Maar als jongeren te horen krijgen dat de bepaalde films of games 'verboden' zijn, kunnen die wel extra aantrekkelijk worden. Het overschrijden van de grens ervaren jongeren dan als een stap richting volwassenheid. Ze voelen zich dan groter dan ze eigenlijk zijn. Uit onderzoek weten we dat de leeftijdclassificaties van Kijkwijzer (voor films) en Pegi (voor games) zo'n verboden-vrucht-effect kunnen hebben op jongeren.

Niet altijd

Overigens is het beslist niet zo dat alle jongeren altijd films of games van een te hoge leeftijd begeren. Als ze snappen dat die leeftijd er niet voor niets op staat, houden ze zich wel aan de classificaties. Bijvoorbeeld: als een kind van 11 ooit heel erg geschrokken is van een film die geclassificeerd is voor 16 jaar. ('Kijkwijzer 16' betekent: mogelijk schadelijk voor kinderen jonger dan 16.) Of als het kind zo verstandig is om over zichzelf na te denken. Of als het kind het niet erg vindt om gewoon te doen wat zijn of haar ouders zeggen.

U kunt hieronder reageren op het artikel of u kunt zelf een vraag stellen aan een deskundige. Lees voor het stellen van een vraag ons privacystatement.

Reageer