Leeftijd:

10-12 jaar

Categorie:

Juridisch , Techniek

Trefwoorden:

Gmail, e-mail, leeftijd, Google

Dit weekend bleek opeens dat de Gmail van mijn 10-jarige zoon het niet meer deed. Hij voldeed opeens niet meer aan de leeftijds-eisen van Google-accounts. Omdat ik zelf vind dat hij Gmail best mag gebruiken, heb ik het geactiveerd door 30 dollarcent te betalen met mijn creditcard en mijn eigen leeftijd in te vullen. Ik ben tenslotte de eigenaar van het account zolang hij minderjarig is. Wat is hier aan de hand?

Het antwoord van de deskundige

De Wet Bescherming Persoonsgegevens (WBP) zegt dat een bedrijf pas gegevens van kinderen jonger dan 16 mag opslaan na toestemming van de ouders. Strikt genomen had Google dus gelijk om de Gmail van uw zoon af te sluiten (omdat ze in eerste instantie nog geen expliciete toestemming van u hadden). Maar dat Google zich nu zo opvallend aan de wet houdt, is wel opmerkelijk.

Autoriteit Persoonsgegevens doet er niets aan

Andere bedrijven zeggen soms: "Door op Registreren te klikken, verklaar ik toestemming te hebben van mijn ouders". Of die toestemming er ook echt is, wordt niet gecontroleerd. De Autoriteit Persoonsgegevens laat dat zo. Ze geven daarvoor twee redenen (we citeren de woordvoerder):

  • "ten eerste omdat leeftijdscontrole en ouderlijke toestemming eenvoudig te omzeilen is en daarmee tot schijnveiligheid leidt";
  • "ten tweede omdat de Autoriteit Persoonsgegevens het belangrijker vindt dat kinderen hun echte leeftijd opgeven, waardoor sociale netwerksites ze beter kunnen adviseren en beschermen." (einde citaat)

Met andere woorden: de Autoriteit Persoonsgegevens doet bewust niets, omdat ze de privacy-nadelen van wél iets doen zwaarder vinden wegen dan de voordelen die het zou hebben om 'toestemming van de ouders' te handhaven.

Volgens het boekje

Het ziet ernaar uit dat Google het helemaal volgens het boekje doet. Kinderen hebben immers geen credit card. Als daarentegen de ouders een - symbolisch - bedragje storten via hun credit card, heeft Google de toestemming zwart op wit. Daardoor lopen kinderen die Gmail gebruiken (en dat zijn er zeer veel, ook via school) echter wel het risico dat ze hun mailbox niet meer in kunnen. Dat uw kind - en andere kinderen - plotseling worden afgesloten, ligt volgens Google aan "de noodzaak om aan de regels te voldoen". (Lees: ze willen niet hetzelfde gedonder krijgen als Microsoft, met rechtszaken en hoge boetes.) De introductie van Google+ heeft er echter ook mee te maken.

Google+

Het nieuwe sociale netwerk Google+, bedoeld om de concurrentie met Facebook aan te gaan, is niet voor kinderen jonger dan 18, maar als je het probeert en je registreert, voer je je leeftijd in. Google ziet dan je leeftijd en zal je - als je jonger bent dan 16 - voor al hun diensten waarvoor persoonlijke gegevens worden verzameld, dus ook Gmail, afsluiten. Als dat onverhoopt gebeurt, rest er niets anders dan wat ú heeft gedaan:

  • het Gmail-adres op uw naam zetten
  • uw eigen leeftijd invullen
  • en betalen met uw credit card ter verificatie. (Houd er wel rekening mee dat u daarmee zelf verantwoordelijk bent geworden voor alles wat uw zoon met of via dat adres doet.)

Waarschuwing

Het ziet ernaar uit dat een account aanmaken bij Google+ als trigger werkt voor het afsluiten van Gmail-accounts (als het leeftijdscriterium geschonden wordt). We raden ouders - maar vooral ook scholen - aan om hier goed rekening mee te houden. Voor je het weet zijn leerlingen niet meer bereikbaar. Zelf raadt Google trouwens aan dat scholen beter Google Apps for Education dan Gmail kunnen gebruiken. De school wordt dan beschouwd als verantwoordelijke of eigenaar (van de persoonsgegevens), waardoor het bovengenoemde probleem zich niet voordoet.

U kunt hieronder reageren op het artikel of u kunt zelf een vraag stellen aan een deskundige. Lees voor het stellen van een vraag ons privacystatement.

Reageer