Leeftijd:

10-12 jaar

Categorie:

Gamen , Geld

Trefwoorden:

Minecraft

Mijn zoon van 10 heeft het gamen met vrienden via Skype helemaal ontdekt. Maar ik snap het maar half. Hij wil bijvoorbeeld al zijn zakgeld besteden om een rank te kopen op de server 'teveelgevraagd' (tvg). Hoe kom ik er achter wat dit is en of het betrouwbaar is?

Het antwoord van de deskundige

Teveelgevraagd annex TVG is een Minecraft-server, met bijbehorend YouTube-kanaal (met ruim 70.000 abonnees). De beheerders van dit kanaal maken video's over het spelen van Minecraft. Ze draaien daarvoor een eigen Minecraft-server. Spelers kunnen 'ranks' kopen voor echt geld. Zo laten ze zien dat ze geld hebben uitgegeven, en steunen ze daarmee de server en de makers van het YouTube-kanaal. Deze ranks geven geen voordeel in het spel, en zijn dus puur cosmetisch. Het verkopen van voordelen in Minecraft is volgens de makers verboden. Het gaat in tegen de gebruiksvoorwaarden. Het verkopen van ranks is daarentegen wel toegestaan.

Gebruikelijk maar wel zorgelijk

Op zich is dit een redelijk gebruikelijke constructie om een server te financieren. Wat echter wel zorgelijk is, is dat de populariteit van het kanaal, en de sfeer op de server, het idee kunnen geven dat je 'niet echt meedoet' als je geen geld geeft aan 'Teveelgevraagd'. Zelfs als de makers dat niet expliciet zeggen of zo bedoelen, kan het gevoel bij kinderen ontstaan dat ze erbij willen horen, en daarom geld willen uitgeven.

Liever andere Minecraft-servers

Er zijn talloze Minecraft-servers waar je geen geld voor hoeft te betalen. Dus als het uw zoon erom gaat dat hij met zijn YouTube-helden kan meespelen, dan is het misschien een idee om eens met hem te praten over de vraag waarom hij denkt dat hij er geld aan uit moet geven.

U kunt hieronder reageren op het artikel of u kunt zelf een vraag stellen aan een deskundige. Lees voor het stellen van een vraag ons privacystatement.

Reageer