Leeftijd:

10-12 jaar

Trefwoorden:

zorgenkinderen, Minecraft, ADHD

Mijn zoon is dol op gamen. Hij mag dat ongeveer een uur per dag, al houden we ons daar niet heel strikt aan. Hij gaat ook bij vriendjes spelen en daar kan ik het niet overzien. Hij moet en zal die en die game hebben (bijvoorbeeld Minecraft) en is niet echt blij met wat hij heeft (Wii, PSP, laptop en DS). Nu wil hij een tablet waar Minecraft op kan. Wat mij zorgen baart, is de obsessie. Vooral ook het onaardig doen wanneer hij gegamed heeft. Ronduit arrogant, met liegen e.d. erbij. Heel akelig. Ik baal van die hele game-toestand. Wat raadt u ons aan? O ja, hij heeft licht ADHD.

Het antwoord van de deskundige

Het is vooral belangrijk dat u probeert om weer in gesprek te komen met uw zoon, én dat hij zijn gedrag gaat aanpassen natuurlijk. Om dat te laten slagen, moet u ook uw eigen gedrag aanpassen.

Regels handhaven

U heeft al een afspraak over de tijd die hij per dag mag gamen, maar u zei dat u daar niet heel strikt in bent. Op zich hoeft dat niet problematisch te zijn; sommige kinderen kunnen daar goed mee omgaan. Maar vanwege de (lichte) ADHD van uw zoon is het juist wél moeilijker wanneer de regels niet zo strikt gehanteerd worden. Daardoor weet hij minder goed wanneer iets wel kan en wanneer niet, en gaat hij proberen om de regels op te rekken. Dus: probeer de regels toch strikter te handhaven dan u nu doet.

Voor wat hoort wat

Hij heeft al allerlei apparaten om spelletjes op te spelen (van Wii tot DS) maar nu probeert hij om daar ook nog een tablet bij te krijgen. Als u daar zomaar aan toegeeft, is de kans groot dat hij na verloop van tijd al weer verveeld is met die tablet, waarna hij wéér iets nieuws wil. Kortom: voordat u uw zoon een nieuw apparaat geeft, moet hij zich eerst realiseren dat daar iets tegenover moet staan. Hij moet dan bijvoorbeeld beloven minder te gaan gamen, meer tijd aan huiswerk te besteden, of op tijd naar bed te gaan (of wat u verder nog kunt bedenken). Die afspraak - of afspraken - moet u dan blijven controleren.

Houding aanpassen

Daarnaast is het belangrijk dat u ook uw houding over het spelen van spelletjes aanpast. Dat u ervan baalt, moet u minder laten blijken, want als u het gamen per definitie slecht vindt, zal uw zoon er nooit serieus met u over willen praten. U zult dus een manier moeten vinden om erachter te komen wat er zo interessant is aan gamen, waarom uw zoon dat zo graag met zijn vriendjes wil delen, en waarom de andere games en apparaten op dit moment niet meer interessant voor hem zijn.

Laten vertellen

Hij zit in een leeftijd dat vriendjes belangrijk gaan worden voor zijn ontwikkeling, maar dat wil niet zeggen dat u dan geen contact meer met hem kunt hebben, en ook niet dat hij zomaar kan doen wat hem en zijn vriendjes goed dunkt. Laat hem - als hij in een rustige bui is - eens uitgebreid vertellen wat games voor hem betekenen en hoe hij ermee omgaat. Vooral ook wat hem zo trekt in Minecraft op dit moment. (Straks zal ik daar zelf nog iets over zeggen). Probeer datgene wat hem zo boeit niet direct te veroordelen, maar probeer het te begrijpen vanuit zijn gezichtspunt. Als dat lukt, kunt u proberen aan te geven wat u van zijn gedrag vindt en wat u daarbij voelt (als moeder). Vraag hem vervolgens wat hij daarvan vindt.

Minecraft

U vertelde dat hij op dit moment helemaal weg is van Minecraft. U noemde het zelfs twee maal. Heeft u zich al een beetje verdiept in dat spel? Ik vrees van niet, anders had u zelf al een beetje kunnen begrijpen waarom uw zoon daar zo geïnteresseerd in is. Minecraft is een van de populairste spellen van dit moment. De betaalde versie is inmiddels al meer dan 7 miljoen keer verkocht en meer dan 40 miljoen mensen hebben zich ervoor geregistreerd. Ook in Nederland wordt het veel gespeeld, vooral door jongens. De Pegi-classificatie is 7 (dus: niet schadelijk vanaf 7 jaar) omdat het geweld dat er in voorkomt niet realistisch is. Het spel heeft twee belangrijke eigenschappen die voor de enorme aantrekkingskracht zorgen.

  • Ten eerste kun je er veel creativiteit en inventiviteit in kwijt, omdat je zelf bases moet bouwen (met blokken) om je te beschermen tegen aanvallen van monsters. Dat is leuk!
  • Ten tweede kun je het online spelen met meerdere mensen tegelijk. Ook dat is reuze aantrekkelijk.

Ik ben ervan overtuigd dat als u uw zoon hierover laat vertellen (en geïnteresseerd luistert naar zijn verhaal), dat hij helemaal enthousiast en vrolijk wordt. En u zelf misschien ook... Voor meer informatie verwijs ik graag naar de uitstekende en zeer uitvoerige beschrijving van Minecraft op Wikipedia.org. En mocht uw zoon over enige tijd weer met een ander spel aankomen, dan kunt u eveneens via de Wikipedia nagaan wat dat eigenlijk is en wat het doet. (Waarbij u natuurlijk óók uw zoon erover moet laten vertellen.)

Twee tips tot slot

Tot slot nog twee tips. Voedt u uw zoon (en eventuele andere kinderen in het gezin) samen op met uw partner, dan is het belangrijk dat jullie proberen om consequent te zijn in de opvoeding. Verder kan het handig zijn, vanwege de ADHD van uw zoon, om steun te zoeken bij collega-ouders die met dezelfde problematiek te maken hebben (u vindt hen o.a. via de oudervereniging Balans), of bij een persoon of instantie die professionele ondersteuning kan bieden. Ook daar kan Balans bij adviseren.

Succes ermee!

U kunt hieronder reageren op het artikel of u kunt zelf een vraag stellen aan een deskundige. Lees voor het stellen van een vraag ons privacystatement.

Reageer