Leeftijd:

0-18 jaar

Categorie:

Juridisch , Privacy

Op de school-site van mijn dochter staat van alles vermeld, zoals nieuwsbrieven, foto's, vakanties en vrije dagen, schoolreisjes, evenementen, de schoolgids, een informatiegids, enzovoorts. Raar is ook dat ik een mail-adres moest doorgeven voor de nieuwsbrief, terwijl die ook op de site staat. Nu vraag ik mij af of het normaal is dat er zoveel informatie voor iedereen toegankelijk is. Niet iedereen heeft toch goede bedoelingen? De directeur van de school liet weten dat het hun beslissing is om het zo te doen, maar dat ze (mocht ik dat willen) de foto's van mijn dochter wel willen verwijderen. Nu gaat het mij niet per se om die foto's, maar wel om het feit dat iedereen mee kan kijken en dus van alles op de hoogte is (mocht diegene dat willen). Ik ben nieuwsgierig naar jullie reactie.

Het antwoord van de deskundige

Heel goed, dat u zo alert bent! Het zou mooi zijn als er meer mensen waren zoals u, die nadenken over privacy, en wat je allemaal online zet en wat niet. In Nederland is dat besef nogal slecht ontwikkeld. Slechts 20% van de mensen maakt zich er zorgen over en 80% interesseert het niet (omdat ze vinden dat ze "niets te verbergen" hebben). In Duitsland is het precies omgekeerd. Daar vindt maar liefst 80% van de mensen dat je goed na moet denken over dit soort zaken. Waarschijnlijk omdat ze daar wat meer historisch besef hebben, vanwege hun betrokkenheid bij de Tweede Wereldoorlog, en vanwege hun levendige herinnering aan de DDR, waarin iedereen elkaar bespioneerde en verlinkte. Dan begrijp je dus meer wat privacy betekent... Nu uw eigenlijke vraag, over de manier waarop de school omgaat met internet. U noemde drie verschillende dingen, die we afzonderlijk van commentaar zullen voorzien.

Algemene informatie

Het publiceren van algemene informatie, zoals vakanties en de schoolgids, is handig en kan weinig kwaad. Ook zijn er geen wettelijke bepalingen die dit verhinderen. U hoeft geen actie te ondernemen, zolang er geen privacy-gevoelige informatie online wordt gezet (zoals namen van leerlingen, waardoor rancuneuze stalkers kunnen achterhalen op welke school het kind van hun ex zit, etc.)

Foto's

Het is een vriendelijk gebaar van de school dat ze de foto's van uw dochter willen verwijderen (wat u zeker moet laten doen), maar dat is niet genoeg. Scholen zijn wettelijk verplicht om álle ouders vooraf toestemming te vragen voor het publiceren van foto's van kinderen.

E-mail adressen

Scholen willen graag e-mail adressen (en 06-nummers) hebben omdat dat de communicatie met de ouders vergemakkelijkt. Zolang de school die adressen niet verkoopt, of in het TO-veld van mailings zet (zodat ze zichtbaar zijn voor alle ontvangers) of op de schoolsite publiceert, lijkt ons dat niet bezwaarlijk. Als u het zelf wel problematisch vindt, kunt u gewoon even een apart Hotmail- of Gmail-adresje hiervoor aanmaken.

Meer informatie

Voor meer informatie, zie:

U kunt hieronder reageren op het artikel of u kunt zelf een vraag stellen aan een deskundige. Lees voor het stellen van een vraag ons privacystatement.

Reageer