Leeftijd:

13-16 jaar

Categorie:

Sociale media , Seks , Pesten

Trefwoorden:

sexting

Mijn dochter van 14 heeft een appje ontvangen van een jongen uit haar klas, dat er foto's rondgaan van haar. Het zijn vrijwel zeker naaktfoto’s of seksfoto’s.

Hoe kunnen we hier het beste op reageren en mee omgaan?

Het antwoord van de deskundige

We raden u het volgende aan:

1. Zeg om te beginnen heel duidelijk tegen uw dochter dat zij niets fout heeft gedaan. Als er foto's van haar worden doorgezonden zonder haar toestemming of medeweten, dan is dat de schuld of verantwoordelijkheid van de doorstuurders en beslist niet van haar.

Merk op dat de politie, en ook andere organisaties, tegenwoordig de boodschap uitdragen dat je er sowieso niet aan moet beginnen om pikante foto's van jezelf te versturen (dus niet aan ‘sexting’ te doen) maar daar zijn wij het niet mee eens. Dat is net zoiets als 'Had je maar niet in een kort rokje moeten gaan lopen', als een meisje verkracht is, of op een andere manier grensoverschrijdend gedrag heeft ervaren. Dit staat ook wel bekend als 'blaming the victim', oftewel: de schuld bij het slachtoffer leggen. Ook als voorzorgsmaatregel slaat het de plank mis, omdat sexting tegenwoordig een normaal onderdeel van de seksuele ontwikkeling is. Het hoort er gewoon bij. Net als seks voor het huwelijk.

2. Praat uitvoerig met uw dochter over datgene wat haar is overkomen, en hoe dat voor haar voelt. Het doel van dat gesprek zou moeten zijn om haar weer een goed gevoel over haar seksualiteit terug te geven.

3. Zorg dat het doorsturen van de foto's zo snel mogelijk stopt. Uit uw mail begrepen we dat uw dochter op het probleem attent is gemaakt door een klasgenoot. Die weet dus om welke doorstuurders het gaat. Die moeten allemaal benaderd worden met de vraag om de foto's van uw dochter te verwijderen, zodat ze niet meer doorgestuurd kunnen worden. Vraag ook hén aan wie ze de foto's hebben doorgestuurd, zodat ook die ontvangers benaderd kunnen worden met het klemmende verzoek om de foto's te wissen. Enzovoorts.

Merk op dat er misschien nog andere mogelijkheden zijn om het doorsturen te laten stoppen. Die verschijnen vanzelf als jullie de vragenlijst van Helpwanted doornemen (zie stap 4. hieronder).

4. Ga met uw dochter naar de pagina Naaktafbeelding (foto/video) verspreid op Helpwanted.nl en beantwoord samen de vragen. Afhankelijk van de antwoorden die jullie geven verschijnen er dan adviezen per situatie. Mocht dit uiteindelijk nog onvoldoende resultaat opleveren, dan kunnen jullie persoonlijk contact opnemen met Helpwanted. Hoe dat werkt lees je als je alle vragen van de vragenlijst beantwoord hebt.

5. Betrek tenslotte ook de school erbij. Die moet weten wat er gebeurd is, en kan ook zelf stappen ondernemen. Ze kunnen daarbij het Stappenplan voor scholen gebruiken, op Stappenplansexting.nl.

Heel veel succes en sterkte!

U kunt hieronder reageren op het artikel of u kunt zelf een vraag stellen aan een deskundige. Lees voor het stellen van een vraag ons privacystatement.

Reageer