Wat zijn de nadelen van het spel Call of duty black ops voor de Xbox, voor een kind van 14 jaar?

Het antwoord van de deskundige

Call of Duty: Black Ops voor de XBox 360 heeft de Pegi-classificatie 18 jaar, vanwege extreem geweld. Het is een populair oorlogsspel, waarin gewelddadige gevechtssituaties zeer realistisch in beeld komen. De game bevat zeer indringende beelden, die qua intensiteit te vergelijken zijn met oorlogsfilms als "Saving Private Rian", of tv-series als "24".

Online spelen

Voor veel spelers is het 'verhaalgedeelte' minder belangrijk dan het zogenaamde 'multiplayer'-deel. Dat wil zeggen dat spelers het spel via internet tegen anderen kunnen spelen. Doel van deze online modus is andere spelers te raken, om punten te scoren. Het online-gedeelte is overigens alleen actief als je de Xbox op internet aansluit, én als je een abonnement hebt op 'Xbox Live Gold'. Dat kost 60 euro per jaar. Voor de volledigheid: het spel is ook verkrijgbaar voor de Playstation 3. In dat geval is online spelen gratis.

Scheldpartijen

Hoewel de online gevechten vanuit de beleving van de speler vergelijkbaar zijn met een spelletje tikkertje (en dus meestal niet beleefd worden als iets engs of gewelddadigs), is het taalgebruik onder spelers die gebruik maken van een headset (koptelefoon plus microfoon) vaak erg negatief, met scheldpartijen en andere nare uitlatingen. Ook al heb je geen headset, dan kun je die scheldpartijen toch horen, via de speakers van de tv. Je kunt de headset-optie overigens wel uitschakelen (in het menu van de Xbox).

Niet voor kinderen

Call of Duty: Black Ops is dus een spel dat zeker niet bedoeld is voor kinderen. De leeftijd 18 geeft ook aan dat het niet geschikt is voor kinderen van 14. Anders gezegd: houd met deze game dezelfde voorzorgsmaatregelen in acht die u ook zou betrachten bij een bloederige actiefilm.

U kunt hieronder reageren op het artikel of u kunt zelf een vraag stellen aan een deskundige. Lees voor het stellen van een vraag ons privacystatement.

Reageer