Leeftijd:

13-16 jaar

Categorie:

Gamen , Geschiktheid , Geweld

Wordt mijn zoon (13) gewelddadig als ik hem Call of Duty black ops laat spelen? Hij vraagt af en toe aan mij of hij een van die first-person shooters mag kopen (waaronder het meest Call of Duty). Ik blijf nee zeggen, omdat ik vind dat mensen neerschieten gewoon niet kan! en bovendien is het voor 18 jaar en ouder. Maar het probleem is eigenlijk dat hij naar een vriend gaat en daar meestal de hele middag Call of Duty gaat spelen. Dus eigenlijk weet ik niet of het nog zin heeft het te verbieden...

Het antwoord van de deskundige

Zoals u zelf al zei, hebben Call of Duty en soortgelijke spellen meestal een PEGI leeftijdsclassificatie van 18 jaar vanwege 'geweld'. Games kunnen volgens PEGI om verschillende redenen 18 jaar bij geweld krijgen. Het kan gaan om:

 • hard en grof of zelfs sadistisch geweld tegen mensen of dieren;
 • zinloze moordpartijen van mensen;
 • hard geweld tegen mensen die zich niet kunnen verdedigen;
 • of seksueel geweld, zoals verkrachting of aanranding.

"Het is maar een spelletje"

Sommige ouders (én veel kinderen zelf overigens) denken dat geweld in games niet of nauwelijks effect heeft, omdat het "maar een spelletje" zou zijn. Ook zijn er wetenschappers die vinden dat het effect-onderzoek nog steeds geen hard bewijs heeft geleverd, en we in de discussie over de tere kinderziel ook weer niet moeten overdrijven. Toch is voorzichtigheid geboden, want ook van simulaties kunnen mensen leren. Bovendien hebben games juist diverse kenmerken die de leereffecten kunnen versterken:

 • de speler moet het geweld steeds opnieuw tot in perfectie oefenen om verder te kunnen komen;
 • je krijgt punten of nieuwe levels voor het geweld;
 • ernstige consequenties van het geweld worden niet getoond.

Rol van de leeftijd

Net zoals Kijkwijzer voor film en televisie, past PEGI leeftijdsclassificaties toe op computerspellen om risico’s bij jonge spelers te voorkomen. Uit onderzoek is namelijk bekend dat gewelddadige scènes (van het type zoals hierboven beschreven) bij kinderen jonger dan 18 jaar een vertekend beeld op kunnen leveren van de ernst van geweld in de werkelijkheid. Hoewel kinderen wel weten dat het maar een spel is, kunnen ze tegelijkertijd toch gaan denken dat het niet zo erg is om een ruzie met geweld op te lossen, of om zelf een beetje ruwer te zijn als ze ruzie of onenigheid hebben.

Uw eigen kind

Of uw eigen kind ook gewelddadig wordt van dit soort spellen kan ik niet zeggen, omdat ik hem niet ken. Het uiteindelijke effect hangt namelijk (mede) af van het type kind. En van het type ouders, maar daarover straks meer. Sommige kinderen lopen meer risico om beïnvloed te worden door het geweld in spellen dan andere kinderen. Uit onderzoek weten we dat er meer risico is bij:

 • jongens;
 • jonge kinderen;
 • kinderen die een voorkeur hebben voor gewelddadige spellen;
 • kinderen die de spellen realistisch vinden en zich sterk vereenzelvigen met de hoofdpersonen van de game;
 • kinderen die moeite hebben om zich in anderen in te leven en te begrijpen wat voor emotionele schade het geweld bij een slachtoffer aanricht.

Omgekeerd is er juist minder risico in de volgende gevallen:

 • als kinderen afstand kunnen nemen van het geweld in games;
 • als kinderen goed met hun ouders overweg kunnen;
 • als ouders afspraken maken over welke games wel of niet gespeeld mogen worden;
 • als ouders uitleg geven over de ernst van het geweld in de games.

Goede afspraken maken

Het is dus belangrijk dat u goede afspraken maakt met uw kind over welke games hij mag spelen. Voor games met 18 jaar is hij duidelijk nog te jong. Zulke games kunt u verbieden, maar u moet ook goed uitleggen waaróm u ze verbiedt. Alleen een verbod uitspreken kan de spellen alleen maar aantrekkelijker maken. Daarom moet u ook uitleggen wat u van die spellen vindt, en wat de risico’s zijn. Laat uw kind ook zijn mening geven, maar als u vindt dat de spellen te grof zijn moet u daar voorrang aan geven. U kunt als alternatief aandragen dat games met een 12 wel gespeeld kunnen worden. Laat uw kind zelf bedenken welke van die games dan wel voldoende uitdaging bieden.

Drie tips tot slot

 1. Om ervoor te zorgen dat uw kind de 18+ games niet alsnog bij vriendjes gaat spelen, is het goed om ook met die vrienden en de ouders van die vrienden duidelijke afspraken te maken.
 2. Als u het gesprek met uw zoon over dit soort spellen aangaat, is het goed als u daar een rustig moment voor uitkiest.
 3. Als uw zoon aan het spelen is, en als u er op dat moment tussendoor komt, is de kans groot dat hij extra gefrustreerd raakt en niet openstaat voor uw verbod en argumenten. Beter is het dus om een moment te kiezen dat u goed contact met hem heeft.

Ik wens u veel succes met het handhaven van uw afspraken!

U kunt hieronder reageren op het artikel of u kunt zelf een vraag stellen aan een deskundige.

Reageer