Leeftijd:

17-18 jaar

Trefwoorden:

Down, zorgenkinderen, filteren

Ik ben ouder van een zoon van 17 met het Down-syndroom. Hij geniet erg van YouTube, maar raakt ook van slag bij bepaalde onschuldige filmpjes, bijvoorbeeld met leeuwen. Wat té beperkend werkt, is dat wij slechts bepaalde filmpjes toestaan van YouTube. Nu zoek ik een alternatief in de vorm van (betaalde) filtersoftware die YouTube toestaat, maar - eenmaal op die site - toch kan werken met een blacklist. Kunt u mij misschien een tip geven?

Het antwoord van de deskundige

Wat een interessante en belangrijke vraag! Ik vrees dat we niet écht een bevredigend antwoord kunnen geven, maar we kunnen wel een aantal richtingen aangeven.

Filrter-software en rating-oplossingen

Om te beginnen: de software die u zoekt, bestaat niet. Het enige wat er bestaat, is (blacklist-)software die filtert op porno en geweld, etc. Maar dat is niet wat u bedoelt. Het is ook wel begrijpelijk dat de software waar u behoefte aan heeft niet bestaat, want hoe zouden de samenstellers van de blacklist moeten weten dat iemand van slag zou kunnen raken van - bijvoorbeeld - filmpjes over leeuwen... Met filter-software waarin je zélf (als ouders) een blacklist kunt opbouwen, ben je altijd een stap te laat. Achteraf een filmpje (lees: zijn URL) toevoegen heeft geen zin, omdat het kwaad dan al geschied is.

Toch zijn er wel degelijk initiatieven op dit gebied, die uitkomst zouden kunnen bieden (al zijn die op dit moment nog niet praktisch beschikbaar). We denken daarbij onder andere aan "You rate it" van het Nicam, de instantie die verantwoordelijk is voor de Kijkwijzer. Zoals u waarschijnlijk weet, worden bioscoopfilms, dvd's en tv-programma's geclassificeerd op aspecten als seks, geweld, grof taalgebruik, etc. maar "open source" video, zoals beschikbaar via YouTube, valt daarbuiten. (Dit materiaal kan niet geclassficeerd worden omdat het niet gemaakt is door de industrie. De industrie levert zelf de codeurs voor de Kijkwijzer, die hun eigen materiaal classificeren, onder auspiciën en verantwoordelijkheid van het Nicam. Zij kunnen dus niet het materiaal van derden classificeren.) Om dit probleem op te lossen, is "You rate it" bedacht. Dat is een systeem waarbij "the crowd" (het publiek) wordt ingezet om open source beeldmateriaal, zoals beschikbaar via YouTube en Vimeo etc., te classificeren.

Wijzelf zitten in de Adviescommissie van het Nicam. Op de eerstvolgende vergadering zullen wij uw probleem inbrengen, zodat dat meegenomen kan worden bij de ontwikkeling van het "You rate it"-systeem. Daar heeft u zelf voorlopig nog niets aan, maar we zijn u wel dankbaar dat we via uw vraag attent gemaakt werden op het probleem. Zo komen we verder!

Opvoedkundig aan de slag

Zolang er nog geen software-matige oplossingen bestaan, zult u zelf "opvoedkundig" aan de slag moeten. We raden u aan om regelmatig met uw zoon achter de PC te gaan zitten, en samen te zoeken en te kijken. In de praktijk kunt u als volgt te werk gaan:

  • laat uw zoon zelf zoeken en klikken, en kijk hoe hij dat doet;
  • geef commentaar op zijn zoek- en klik-gedrag (wat doet hij goed, wat is niet handig, en wat zou er beter of anders kunnen);
  • maak hem attent op signalen waaruit hij kan afleiden dat hij een bepaald filmpje beter niet kan starten. Zoals bepaalde woorden in de titel, of de still (het eerste beeld) waarop je kunt klikken.

Eigen YouTube-kanaal

U vertelde dat white-listing bij u niet werkt (waarschijnlijk omdat zijn keus dan te beperkt is). Maar wat u wél kunt doen, is het aanmaken van een eigen Youtube-kanaal voor uw zoon. Leer hem vervolgens hoe hij zelf filmpjes die hij leuk vond kan bewaren op zijn eigen kanaal, zodat hij ze later op elk gewenst moment weer terug kan zien. En zelf kunt u er natuurlijk ook filmpjes aan toevoegen, als u denkt dat iets leuk voor hem zou kunnen zijn. Zo bouw je gaandeweg een handige persoonlijke videotheek op.

Succes gewenst!

U kunt hieronder reageren op het artikel of u kunt zelf een vraag stellen aan een deskundige. Lees voor het stellen van een vraag ons privacystatement.

Reageer