Leeftijd:

7-9 jaar

Categorie:

Gamen , Techniek

Mijn zoon (8 jaar) wil graag een game maken. Hij is uitgekeken op de site van het Klokhuis en Gamemaker is nog te moeilijk voor hem. Weten jullie een gratis tool waarmee mijn zoon een game kan maken?

Het antwoord van de deskundige

Op zich hoeft GameMaker niet écht te hoog gegrepen te zijn, mits je het goed begeleidt. Vroeger had je dat bijvoorbeeld ook met het bouwen van modelvliegtuigen. Als kinderen dan uitgekeken waren op plastic modellen met prefab-onderdelen, kon je doorgaan met een zweefvliegtuig van balsa-hout, waar je veel meer zelf voor moest doen. Zoals onderdelen uitsnijden of uitzagen, schuren, vleugels beplakken met papier, spanlak aanbrengen, etc. Dat kon een kind van 8 ook niet alleen, maar wel met begeleiding. Het grote voordeel van GameMaker is dat je er zelf plaatjes in kunt zetten. Leuk en motiverend! (En belangrijk voor kinderen.) Dat kan met maar weinig andere programma's.

  • Informatie en downloaden: www.game-maker.nl

Kiest u alsnog voor GameMaker, en heeft u moeite met de begeleiding ervan, dan raden we het volgende boek aan (officieel voor kinderen vanaf 10 jaar maar een jaartje jonger kan best): GameMaker4You door Pauline Maas.

Scratch

Naast GameMaker is Scratch een mogelijkheid. Dat programma is makkelijker dan GameMaker, en het is in het Nederlands. Je kunt er echter geen eigen plaatjes mee plaatsen.

Kodu

De derde mogelijkheid is Kodu van Microsoft. Het is niet ingewikkeld, en heel geschikt voor jonge kinderen. Maar net als Scratch (zie boven) kun je er geen eigen plaatjes inzetten, én het is alleen geschikt voor de Xbox.

Cursus games maken

Tenslotte willen we u wijzen op de LOI-cursus 'games maken', voor kinderen van 10 tot 14 jaar. Cursisten worden - op afstand - begeleid door Pauline Maas, van het bovengenoemde boek.

Naschrift (d.d. 27 juni 2015)

Inmiddels zijn we al weer een paar jaar verder. Het aantal apps (voor kinderen) om zelf te programmeren neemt enorm toe. Zie ook AppLab.

U kunt hieronder reageren op het artikel of u kunt zelf een vraag stellen aan een deskundige. Lees voor het stellen van een vraag ons privacystatement.

Reageer