Leeftijd:

10-12 jaar

Categorie:

Gamen , Geschiktheid , Geld

Trefwoorden:

minecraft

Ik heb Minecraft gekocht, omdat dat geschikt is voor 10-jarigen. Maar nu wil mijn zoon ook mods erbij. Zijn die geschikt voor zijn leeftijd?

Het antwoord van de deskundige

Een 'mod' (afkorting voor 'modification') is een uitbreiding voor een game. Mods worden doorgaans geprogrammeerd door hobbyisten, en kunnen leuke nieuwe mogelijkheden toevoegen. Voor Minecraft kan het bijvoorbeeld gaan om: nieuwe monsters, mooiere landschappen, of aanvullende manieren om het spel te kunnen spelen.

De meeste Minecraft-mods zijn geschikt voor 10-jarigen. Maar blijf wel alert. Hieronder zal ik aangeven waar u op moet letten.

Gratis of betaald

Er zijn twee soorten mods: gratis of betaald. De gratis mods kun je van diverse sites downloaden en moet je met de hand installeren. De betaalde mods voor Minecraft zijn te koop via de Minecraft Marketplace (van Microsoft).

De betaalde Minecraft-mods zijn óók ontwikkeld door hobbyisten, en niet per definitie 'beter' dan de gratis mods, maar hebben wel een aantal voordelen:

  • je kunt ze makkelijk installeren via een menu;
  • ze zijn (meestal) beschikbaar voor alle Minecraft-platforms, zoals Xbox, PC en iPhone. (Heel soms niet, maar dat kun je vooraf controleren, voor je tot aanschaf overgaat);
  • Microsoft garandeert dat de betaalde mods geschikt zijn voor alle leeftijden (vanaf 7 jaar).

Om mods te kopen in de Minecraft Marketplace, heb je 'coins' nodig (die je aanschaft met echt geld). Voor 10 euro koop je 1720 coins. Daarmee kun je bijvoorbeeld een mod met luxe woningen aanschaffen (830 coins).

Afspraken maken

Voor Microsoft is het winstgevend om met coins te werken, omdat je bijna altijd wel wat coins overhoudt waarvoor je nét niet meer iets anders kunt kopen. Ook vermindert het gebruik van coins het gevoel dat je echt geld uitgeeft. Op zich kan dat allemaal geen kwaad, zolang je maar duidelijke afspraken met je kind maakt, en duidelijk uitlegt dat hij zijn zakgeld maar één keer uit kan geven.

Zoals gezegd: de betaalde mods van de Minecraft Marketplace zijn geschikt voor alle leeftijden (vanaf 7 jaar). Daar hoeft u zich dus geen zorgen over te maken. Doorgaans zijn gratis mods óók geschikt voor alle leeftijden (vanaf 7 jaar) maar daar is geen controle op. Daarom is het altijd aan te raden om in zo'n geval even mee te kijken wat je kind downloadt. En er vooral over te praten. Vraag wát hij installeert, en waarom.

Een waarschuwing tot slot: als uw zoon Minecraft op een PC speelt, en een gratis mod wil installeren, zorg dan dat uw virusscanner up to date is. Het installeren van mods van derden (dus buiten de Marketplace van Microsoft om) brengt immers risico's met zich mee. Met een gratis mod weet je niet wat je in huis haalt.

Succes en plezier gewenst!

U kunt hieronder reageren op het artikel of u kunt zelf een vraag stellen aan een deskundige. Lees voor het stellen van een vraag ons privacystatement.

Reageer