Leeftijd:

10-12 jaar

Categorie:

Gamen , Geld

Mijn zoon van 12 heeft voor 850 euro spelers gekocht voor zijn Fifa-spel. Hij heeft dat zonder toestemming gedaan met Paypal en hij wist (doordat hij heeft afgekeken bij een eerdere betaling) het wachtwoord. Het bedrijf is moeilijk te achterhalen. "Het ging via China" is het enige wat Paypal erover kon zeggen. Kent u dergelijke verhalen? Mijn zoon heeft al eerder voor 350 euro stiekem dingen gekocht voor een ander spel. Het is dus de tweede keer dat dit gebeurt. Hoe hem te straffen? Ik wil eigenlijk de Xbox het huis uit hebben, maar ik weet niet of daarmee het probleem is opgelost. Hij wil zó graag winnen dat hij alles doet om sterker te worden. Zoals het kopen van spelers. Ik heb er nog niet met hem over gesproken, omdat ik wil weten wat er achter zit.

Het antwoord van de deskundige

Ja, we kennen dit soort verhalen maar al te goed. Het probleem is nogal hardnekkig. Doorgaans spelen er twee dingen naast elkaar, wat ook bij u het geval lijkt te zijn:

  • het financieel-economische aspect. Oftewel: hoe je -misschien- je geld terug kunt krijgen;
  • het opvoedkundige aspect. Oftewel: hoe je hiermee om moet gaan ten opzichte van je kind.

Straffen heeft niet zo veel zin, en de Xbox het huis uitdoen ook niet. U krijgt er uw geld niet mee terug en uw zoon leert er weinig van. Hieronder een paar suggesties wat u wél zou kunnen doen.

Financieel-economisch

Wat het eerste punt betreft raden we u aan om dit voor te leggen aan Consuwijzer. Dat is het overheidsloket van de consumenten-autoriteit (ACM). Hopelijk kunnen zij u helpen bij het -geheel of gedeeltelijk- terugkrijgen van uw geld.

Opvoedkundig

Wat het tweede punt betreft: uw zoon lijkt het allemaal nog niet zo goed begrepen te hebben. Hij heeft geen idee van de waarde van geld (350 euro en 850 euro zijn enorme bedragen), en bovendien is hij nu al een tweede keer de fout in gegaan, nadat het eerder al een keer mis was gegaan. Van die eerste keer heeft hij dus weinig geleerd. Hoe kan hij alsnog hiervan leren? Door hem te laten voelen wat hij fout heeft gedaan. U zult hem het verloren geld dus terug moeten laten betalen. Aangezien hij nog maar 12 jaar is, en hij nog niet kan werken voor zijn geld (bij een werkgever), moet u een plan opstellen om hem het geld terug te laten verdienen met klusjes in huis. Bedenk wat hij allemaal zou kunnen doen, wat dat (financieel) waard is, en hoeveel hij moet doen om aan het bedrag te komen dat hij u schuldig is. Zorg voor een realistisch en haalbaar plan, en handhaaf dat streng. Zo leert hij hopelijk alsnog wat hij gedaan heeft, en wat dat betekent.

Twee tips tot slot

  1. Word niet boos en maak geen ruzie, maar handhaaf heel zakelijk de gemaakte afspraken (zonder discussie, zonder sjoemelen, en zonder halverwege het resterende bedrag kwijt te schelden). Dat maakt het meeste indruk en geeft het beste leer-effect.
  2. Sluit uw oude PayPal-account, en maak een nieuw account, waar uw zoon geen toegang toe heeft.

Heel veel succes gewenst!

U kunt hieronder reageren op het artikel of u kunt zelf een vraag stellen aan een deskundige. Lees voor het stellen van een vraag ons privacystatement.

Reageer