Leeftijd:

7-9 jaar

Categorie:

Gamen , Geweld

Mijn ex vindt spelletjes waarin ze elkaar neersteken met zwaarden niet geschikt voor onze zoon van 9. Het spel staat op Speeleiland. Mijn zoon zegt dat hij het ook wel eens speelt op school. Mijn ex is van mening dat hij ideetjes oppikt, en die eventueel zal kunnen gebruiken in het echt. Ik vind het wat overdreven... Wat is uw mening?

Het antwoord van de deskundige

Waarschijnlijk maakt uw ex-partner zich inderdaad wat meer zorgen dan nodig is in dit geval. Ik zal dat hieronder toelichten.

Kinderen van 9

Rond een jaar of 9 - soms wat eerder, soms wat later - ontwikkelen de meeste kinderen een bewuste blik op wat ze in de media (tv-programma's, films en games) tegenkomen. Vanaf dat moment geloven ze niet zomaar meer dat alles wat ze daar tegenkomen ook in het echt zou kunnen voorkomen, zoals de monsters in Harry Potter films. Omdat kinderen vanaf (ongeveer) hun 9e meer afstand kunnen nemen van media-inhoud, zijn vooral angsteffecten voor overdreven, groteske of fantasy-beelden minder aanwezig dan vóór die leeftijd. Realistische gebeurtenissen, dus echte dingen die met echte mensen gebeuren, zoals oorlogsbeelden op de televisie, kunnen daarentegen nog wel veel indruk maken. Misschien zelfs wel meer, omdat kinderen zich nu juist goed kunnen vereenzelvigen met echte mensen. Echte rampen bijvoorbeeld, kunnen daardoor heel imponerend zijn. In het algemeen kunnen kinderen vanaf hun 9e ook beter omgaan met hun eigen gedrag, en zijn ze steeds beter in staat om na te denken over wat ze doen, of zouden willen doen, en wat de directe consequenties van hun acties kunnen zijn. Daardoor laten deze - wat oudere - kinderen zich ook niet meer zo snel verleiden om alles wat ze zien na te bootsen.

Uw zoon

Of uw eigen zoon (van 9) al zo ver is, kan ik vanaf deze afstand natuurlijk niet goed inschatten. Sommige kinderen ontwikkelen zich nu eenmaal sneller dan andere kinderen. Maar zolang uw zoon begrijpt (en duidelijk kan aangeven) 'dat het maar een spelletje is', en zolang hij afstand kan nemen van datgene wat hij ziet en doet (dus dat hij het niet al te serieus neemt), is de kans dat hij er negatief door wordt beïnvloed waarschijnlijk klein.

PEGI

Dit alles natuurlijk wel op voorwaarde dat hij spellen speelt met de juiste PEGI-leeftijdsclassificatie. Sommige games (voor 16+) bevatten heftige zwaardgevechten en angstaanjagende monsters, die echt voor oudere kinderen dan uw zoon bedoeld zijn. Die PEGI-classificatie is er niet voor niets. Het vervelende is alleen dat 'casual games' en 'browser-games', dus games die je online speelt op spelletjes-sites als Speeleiland, meestal geen PEGI-aanduiding hebben. In dat geval raden we altijd aan om even mee te kijken, en zelf te beoordelen hoe heftig de scènes zijn.

Echtscheiding

Nog één opmerking tot slot. We vinden het altijd een beetje pijnlijk om 'munitie' te leveren in discussies tussen ex-partners. We willen u dus verzoeken om niet met een uitdraai van dit antwoord te gaan zwaaien ("Kijk, professor Nikken is het helemaal met mij eens!") en de discussie zo rustig en zakelijk mogelijk te houden. Mét respect voor de standpunten van uw ex-partner. Iedere ouder heeft het recht om zich zorgen te maken, ook al zijn die zorgen misschien niet helemaal gegrond.

U kunt hieronder reageren op het artikel of u kunt zelf een vraag stellen aan een deskundige. Lees voor het stellen van een vraag ons privacystatement.

Reageer